Kultura

Vodimo vas na Invu Mulu i Lea Nuccija!

DuList i Dubrovačke ljetne igre jednom našem čitatelju daruju dvije ulaznice za Opera gala u sklopu Vip programa s najvećim opernim zvijezdama današnjice – sopranisticom Invom Mulom i baritonom Leom Nuccijem te Slovenskom filharmonijom pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, u subotu, 25. kolovoza u 22 sata ispred crkve sv. Vlaha.

Kao i uvijek, potrebno je biti dovoljno brz i na našu e-mail adresu info@dulist.hr poslati e-mail s naslovom „Opera gala“, imenom i prezimenom te kontakt brojem. Dobitnika će dvije ulaznice čekati na ulazu prije koncerta.

Vrijedi napomenuti kako će upravo Opera gala obilježiti zatvaranje 63. Dubrovačkih ljetnih igara, a tradicionalno spuštanje festivalske zastave Libertas s Orlandovog stupa uslijedit će nakon koncerta u ponoć.

Albanska sopranistica  Inva Mula reputaciju operne zvijezde stekla je pjevajući na prestižnim opernim pozornicama diljem svijeta, a dodatnu popularnost stekla je ulogom Dive Plava laguna u filmu Peti elementLuca Bessona. U Italiji redovito surađuje s čuvenim Riccardom Mutijem u milanskoj operi La Scala, a nakon njezina tri očaravajuća nastupa na Igrama (2009., 2008. i 2007.) može se ustvrditi da je ova operna diva istinska miljenica festivalske publike.

Talijanski bariton Leo Nucci proslavio se interpretacijama uloga iz Verdijevih opera, a osobito ulogom Rigoletta iz istoimene Verdijeve opere koju je u svojoj dugogodišnjoj karijeri – od 1967. godine kada se prvi put popeo na scenu – tumačio više od 400 puta! Na Ljetnim igrama 2003. doživio je ovacije publike kad je nastupio sa Zagrebačkim solistima i pijanistom Paolom Marcarinijem pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja.

Slovenska filharmonija je sa svojih više od tristo godina rada jedan od najstarijih orkestara u svijetu. Samo neki od istaknutih imena s kojima je Filharmonija surađivala su: Riccardo Muti, Zubin Mehta, Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, David Oistrach, Arturo Benedetti Michelangeli, Svjatoslav Richter, Gidon Kremer, Vadim Repin, Ivo Pogorelić, Lazar Berman i Ramon Vargas. Snimili su preko pedeset nosača zvuka, a i čest su gost na Ljetnim igrama.

Dirigent Ivan Repušić jedan je od najuspješnijih i najnagrađivanijih mladih hrvatskih glazbenika koji se svojim radom proslavio kako u domovini, tako i u inozemstvu. Od sezone 2010./2011. prvi je kapelmajstor u Državnoj operi u Hannoveru, a u travnju 2011. godine uspješno je debitirao u Deutsche Operi u Berlinu dirigirajući izvedbama La bohème G. Puccinija i Macbeth G. Verdija te u rujnu iste godine u Komische Oper s Verdijevim Rigolettom. Od iduće sezone angažiran je na mjestu kapelmajstora Deutsche Opere u Berlinu. Dobitnik je Orlanda za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara, a od 2009. direktor je glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Za ovaj svečani nastup pred festivalskom publikom odabrani su neki od najljepših ulomaka iz poznatih opera velikih talijanskih skladatelja: Verdijeve – Predigra operi Siciljanske večernje; arija Elene Merci, jeunes amies iz iste opere,  arija Germonta Di Provenza il mar, il soul iz opere Traviata, Predigra operi Nabucco i Dinne, perchè… Figlia! a tal nome io palpito, duet Marie i Simona iz opere Simon Boccanegra.

Uslijedit će Predigra Rossinijevog Seviljskog brijača te Largo al factotum, arija Figara i Una voce poco fa, arija Rosine iz istoimene opere. Nakon Intermezza iz Puccinijeve opere Manon Lescaut slijede arija WallyEbben? Ne andrò lontana iz opere La Wally Alfreda Catalanija, arija Gérarda Nemico della patria iz opereAndrea Chénier Umberta Giordana, a duet Gilde i Rigoletta Tutte le feste… Sì, vendetta iz opere RigolettoGiuseppea Verdija bit će sjajno finale koncertnog programa večeri.

Pročitajte još

ZAMKE NARCIZMA Predstavljanje knjige ‘Narcis i ruža’ Danielle Kordić

Dulist

‘VI STE NAŠE BLAGO’ Držićevi kreativci pokazali glazbeno i dramsko umijeće

Dulist

‘NA NERETVU MISEČINA PALA’ KUD Stjepan Radić zabalao u Metkoviću

Dulist