Hrvatska

VODIČ ZA GRAĐANE Rasteretite hitnu, izliječite se kod kuće!

VODIČ ZA GRAĐANE Rasteretite hitnu, izliječite se kod kuće!

S ciljem rasterećenja hitnih službi, kojima građani često pribjegavaju i u ne hitnim stanjima, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdao je ‘Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove’.

 

Vodič je izrađen u suradnji s Ministarstvom zdravlja, te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a sve kako bi se građani educirali i informirali o listi bez receptnih lijekova i njihovoj primjeni, te kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja.

– Razlikovanje hitnih i ne hitnih stanja može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu i na taj način omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život, a često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna medicinska pomoć uopće nije potrebna. Kada građani nisu sigurni je li njihovo stanje hitno ili ne, preporuka je da nazovu svog obiteljskog liječnika koji im u slučaju ne-hitnih stanja može dati najbolji savjet i pružiti najbolju skrb te ih naučiti kako postupiti kada se njihova bolest pogorša – izjavila je v.d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec na konferenciji za novinare.

U vodiču su navedeni neki od najčešćih primjera hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć, kao što su gubitak svijesti, zastoj rada srca i disanja, gušenje stranim tijelom i ostalo. Za desetak dana brošura će se moći naći u ugovornim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim hitnim ambulantama, te ljekarnama.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist