Aktualno

VODIČ ZA EU IZBORE Kome ćete u nedjelju dati preferencijalni glas?

U nedjelju, 26. svibnja hrvatski građani biraju svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Za 12 mjesta ‘bori’ se čak 396 kandidata s 33 pravovaljane kandidacijske liste. No, iako biramo 12 imena, moguće je da će u EU parlament ući njih tek 11 ako se do konstituiranja parlamenta ne riješi pitanje Brexita.

Na ovim izborima imate mogućnost i preferencijalnog glasovanja. Naime, prema uputama Državnog izbrnog povjerenstva, glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Ako pak birač želi pojedinom kandidatu na toj kandidacijskoj listi dati preferirani glas zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Nevažeći glasački listić je: neispunjeni glasački listić; glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je kandidacijsku listu glasovao; glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista i glasački listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih kandidacijskih lista, a nije zaokružio jednu od kandidacijskih lista.

Stanovnici naše Županije preferencijalni glas mogu dati i jednom od 13 kandidata s krajnjeg juga Hrvatske. S dubrovačkog područja su na listama abecednim redom: Belka Elezović (HSLS), Nataša Gabričević (HNS), Nada John (HDS), Niko Kesovija (Snaga), Viktorija Knežević (Pametno), Pero Mrnarević (Start), Nikica Nadramija (RF-SRP), Dubravka Šuica (HDZ), Mato Tomljanović (Most), Andro Vlahušić (Reformisti), a iz ostalih krajeva Županije tu su Anka Musa (KLGB Marijana Petir), Božo Petrov (MOST) i Ruža Tomašić (HRAST – HKS – HSP AS – UHD). Birališta se otvaraju u 7 sati 26. svibnja, a glasovati možete sve do 19 sati kada se birališta zatvaraju.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

GOSPODARENJE OTPADOM NA MORU Mislite da kruzeri puno zagađuju? Evo zašto se varate

Dulist.hr

‘McLarenom’ po autocesti jurcao 216 kilometara na sat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija