Politika

VODEĆA POZICIJA Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

VODEĆA POZICIJA Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je 26. lipnja 2019. godine za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Izbori su održani tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a hrvatska kandidatkinja osvojila je više glasova od belgijskog kandidata, aktualnog ministra vanjskih poslova i obrane Didiera Reyndersa. Ovim izborom, ministrica Pejčinović Burić postat će hrvatska dužnosnica na najvišoj funkciji u nekoj međunarodnoj organizaciji do sada.

Izbor Marije Pejčinović Burić na ovu prestižnu međunarodnu poziciju predstavlja krunu šestomjesečne kandidature i napora hrvatske diplomacije, tijekom kojih su odrađeni brojni intervjui i predstavljanja pred različitim tijelima Vijeća Europe. Također, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić uspješno je u ime Hrvatske predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, što je bilo prvo hrvatsko predsjedanje u 22 godine od članstva u ovoj organizaciji.

U svom programu, hrvatska je kandidatkinja isticala važnost dijaloga i suradnje, kako među državama članicama tako i između glavnih tijela unutar organizacije. Posebno je naglašavana odgovornost i obveza svih država članica da rade na zajedničkim vrijednostima i demokratskim standardima, da poštuju temeljna ljudska prava te da otvorena pitanja rješavaju na miran način, u međunarodnopravnom okviru te uz uzajamno poštovanje. Mandat novoizabrane glavne tajnice počinje 1. listopada 2019. i traje pet godina.

Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu okuplja 47 država članica te ove godine obilježava sedamdeset godina postojanja.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist