Natrag
14.12.2018 20:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Voda, ulje, vino i kruh u Čilipskim jaslicama

25.12.2015 @ 21:12 Dulist Županija

Podijelite:

Voda, ulje, vino i kruh, darovi od Boga, prirode i ljudskih ruku tema je ovogodišnjih jaslica u crkvi Svetog Nikole u Čilipima gdje se već nekoliko godina postavljaju najveće crkvene božićne jaslice u Biskupiji.

Na prostoru većem od 40 metara četvornih prikazani su veliki maslinici, vinogradi, žitna polja, izvor vode, sve ono što služi čovjeku za osnovna blagovanja u svakodnevnom životu, a ujedno i Božji dar s kojim se svećenici služe u bogoslužju – vino, voda, kruh i sveto ulje.

Simbolikom vode i kruha, stalno žuborećeg izvora, pšeničnih polja, žita, kruha i presvetom hostijom u našim jaslicama, najbolje se mogu iščitati Isusove riječi: JA SAM IZVOR I KRUH ŽIVOTA.

Pored žita su maslinici, darujući nam svoje ulje koje se koristi u pojedinim sakramentima bogoslužja. Isus Krist je svoje učenike podučavao kako uljem i pomazanjem liječiti bolesne i davati utjehu umirućima, a vino iz vinograda je pretvorio u svoju krv koju nam preko svećenika nesebično daruje.

I maslinici, i žitna polja, vinogradi, izvor vode dodiruju špilju u kojoj je sveta obitelj s novorođenim Isusom. Špilju krasi veliki ulaz, portal, koji simbolizira VRATA MILOSRĐA u ovoj Godini milosrđa. Otvorene Isusove ruke kao da pozivaju sve potrebite: Dođite k meni, olakšajte dušu jer ja sam vaš put, istina i život.

Iz Čilipa poruka svima koji su mogućnosti posjetiti crkvu uz Kristov poziv: “Dođite živome vrelu, izvoru radosti spasa”. Crkva u Čilipima bit će otvorena svakog dana do 8 do 20 sati.

Jaslice Cilipi

Ovdje pogledajte cijelu galeriju.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana