Aktualno

Voda smrdi na klor!? Iz Vodovoda poručuju: Nema razloga za brigu

Voda smrdi na klor!? Iz Vodovoda poručuju: Nema razloga za brigu

Građani su u posljednje vrijeme izrazili zabrinutost kako voda koju piju iz pipe ima vrlo neobičan okus i miris te da se u njoj izrazito osjeti klor. ‘Voda već neko vrijeme ima pomalo infuzijski okus, nekako bezokusan’- istaknuo je na društvenim mrežama jedan sugrađanin te upitao je li on jedini koji je to primijetio. Uskoro su mu se javili i brojni Dubrovčani sa sličnim komentarima. ‘I ja sam primijetio, ali nisam nikome govorio da ne ispadnem lud’; ‘Dolili ekstra klora zbog vrućina’; Previše je klora u vodi, sad će morati ugraditi i pročistač za klor’; Voda po noći bude skroz bijela, to mi je čudno’; U Gradu se voda može piti. Ali, u Gornjim selima doslovno smrdi. Treba je pod hitno odnijet na analizu’; ‘Istina. Ni meni nije više onako pitka. Malo je čudnjikava’; ‘Okus joj nije kao prije’- samo su neki od komentara koje su naši sugrađani iznijeli na društvenim mrežama. Drugi je pak Dubrovčanin istaknuo kako je ‘oprao jabuku u dubrovačkoj vodi te da se cijela čuje po apoteci i kloru’. To je također potaknulo lavinu komentara naših sugrađana koji su negodovanje usmjerili i protiv nedavno otvorenog pročistača za vodu u Komolcu.

‘Ne valja ni hladna’
-Voda s puno lijepih začina s Grabovice’; ‘Novi blagoslovljeni pročistač – blago nama’; Klor i fluor laganini da budete poslušna bića’; ‘Prokuh’o sinoć konzervu u tećici, cijela tećica bijela jedva je opro, štoš mi govorit’ – neki su od komentara. Drugi su pak istaknuli kako ‘u Hrvatskoj nema limita kontrole po pitanju sredstava koja se koriste za dezinfekciju, da je inače limit od 35 miligrama po litri vode, ali da u nas u vodu sve ulijevaju ‘ofrlje’. Jedna je pak sugrađanka istaknula kako je okus vode ‘strava’ te kako ne valja ni hladna, a kamoli na sobnoj temperaturi. Drugi su pak nastavili ‘udarati’ po pročistaču pa su se našalili da je ‘blago onima u Mokošici jer im je voda bez okusa i mirisa zbog pročistača’. Ostali su se prisjetili bušotina s Ivanice o kojima se uvelike govorilo i u rujnu 2018. kada voda nije bila za piće zbog povišene količine amonijaka za koju su stručnjaci smatrali da je došla ‘preko granice’. Jedan je sugrađanin tako naglasio kako još uvijek nitko javnosti nije iznio brojku koliko je tih bušotina, buše li se možda nove te je dodao da tuda možda ‘tko zna što ulazi’. Važno je napomenuti kako su svi ovi sugrađani istu pojavu primijetili u različitim dijelovima Grada. Klor u vodi nije neobična pojava s obzirom da se upravo ovaj kemijski element koristi za dezinfekciju, ali njegova prevelika koncentracija može biti i pokazatelj kako u vodovodnom sustavu nešto ne štima. Upravo smo iz tog razloga s Vodovodom Dubrovnik odlučili provjeriti što je u pitanju te imaju li građani utemeljenih razloga za strah.

‘Sve je unutar dozvoljenih granica’
-Vodovod Dubrovnik odgovorno tvrdi da je koncentracija slobodnog klora u vodi za ljudsku potrošnju, odnosno klora koji zaostaje nakon dezinfekcije i potvrda je uspješne dezinfekcije, cijelo vrijeme u granicama koje propisuje Zakon o vodi. Provjera koncentracije slobodnog klora provodi se konstantno tijekom 24 sata, a postupci provjere slobodnog klora, kao i ostalih fizikalno-kemijskih i mikrobioloških pokazatelja kakvoće vode, višestruki su te uključuju mjerenje fiksnim mjeračima u klorinatorskoj postaji te u vodospremama te su ti podaci stalno vidljivi odgovornim osobama i dežurnim operaterima. Također, koncentraciju slobodnog klora djelatnici Odjela kontrole kvalitete i sanitarnog nadzora Vodovoda provjeravaju ručnim mjerenjima na terenu te svakodnevnim analizama uzoraka vode koje provodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačkoneretvanske županije – odgovorili su nam iz Vodovoda Dubrovnik.

Analize se provode tijekom 24 sata
Dodali su, naime, kako rezultati analiza potvrđuju uspješnu dezinfekciju vode za ljudsku potrošnju i ne pokazuju odstupanje slobodnog klora u vodi od maksimalno dozvoljenih koncentracija. Također, napomenuli su da se svi podaci uredno mogu dobiti na uvid u Vodovodu Dubrovnik. Dostavili su nam također i analitička izvješća vode za ljudsku potrošnju za prve dane kolovoza kada su otprilike građani intenzivnije isticali kako pojačano osjećaju klor u vodi, kako bi dodatno potkrijepili svoje navode te umirili javnost.
Analiza je, vidljivo je u izvješćima koje su nam priložili, obavljena 1., 2., 4. te 5. kolovoza u javnoj vodoopskri, ali i na uzorcima na mjestima potrošnje te također, primjerice, na fontani Pile i sanitarnom čvoru na INA- i u Komolcu. Iz Izvješća županijskog Zavoda za javno zdravstvo proizlazi da su svi analizirani uzorci sukladni uvjetima koji su propisani Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju jer rezultati naprijed navedenih parametara odgovaraju maksimalno dozvoljenim koncentracijama iz Priloga i Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima, sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načina vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe. Podsjetimo, dugoiščekivani pročistač za pitku vodu u Komolcu službeno je u rad pušten 14. srpnja ove godine, a ‘otvorio’ ga je premijer Andrej Plenković. Na samom je otvorenju istaknuto kako pročistač označava novu kvalitetu svakodnevnog života Dubrovčana te kako su građani napokon dobili ono što su zaslužili. Gradonačelnik Mato Franković naglasio je pak kako se ‘nada da će pročistač uistinu riješiti sve probleme s vodom’, a najavio je i drugu fazu koja je ‘vrlo važna u slučaju većih onečišćenja vode. Inače, Vodovod Dubrovnik radio je na pročistaču dvije godine kako bi Grad imao nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima i kako bi zamućenjima za vrijeme kišnog razdoblja napokon došao kraj.

Iz tiskanog izdanja od 14. kolovoza 2019.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist