Aktualno

Voda iz Omble Arapima

Voda iz Omble Arapima

“Na ovom projektu radimo od 2008. godine i za šest mjeseci prva će faza biti spremna za realizaciju.”,  izjavio je za Jutarnji list državni tajnik Zdravko Krmek, istaknuvši kako je riječ prvenstveno o vodi s izvora Omble kraj Dubrovnika.

“Zemljama Arapskog poluotoka, koje će iduće godine, samo u domaćinstvima, imati manjak od 330 milijuna kubika vode, ponudili smo našu vodu i zanimanje je više nego veliko”, dodaje Krmek, koji je aktivno sudjelovao u izradi HDZ-ovog predizbornog programa.

Hrvatska bi u iduće četiri godine mogla od prodaje vode zaraditi gotovo milijardu i pol kuna, a godišnje bi se moglo izvesti oko 80 milijuna kubika vode, a bez ikakva utjecaja na okoliš. Voda bi se posebnim cijevima na pontonima (po potrebi s pumpama) transportirala na prazne tankere kojima se nafta s Arapskog poluotoka prevozi u Sredozemlje.

Riječ je o prodaji sirove (tehničke) vode po dolar i pol ili dva dolara za kubik vode te o prodaji pitke vode po cijeni od 300 dolara za kubik vode, a kad projekt uđe u punu primjenu od 2015. godine svake godine u proračun bi se slijevale četiri milijarde kuna.

Kao mogući kupci hrvatske vode spominju se Izrael, Cipar, Katar, Oman, Bahrein te neke afričke zemlje, a sa svima su vođeni neslužbeni razgovori i suradnja je načelno dogovorena. Službena potvrda trebala bi se dogoditi kad se u Hrvatskoj steknu uvjeti za izvoz vode.

Za Omblu, koja će prva u realizaciju, zbog prirodnog pada vode sa 800 metara nadmorske visine, pumpe neće biti potrebne.

Hrvatska bi vodu mogla naplaćivati i u nafti, što bi pomoglo energetskoj neovisnosti zemlje. Navodno bi za 150 000 tona vode Hrvatska mogla dobiti oko 60 000 tona nafte.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist