Županija

Vlasnici zemlje u Nacionalnom parku Mljet zabranit će pristup posjetiteljima

Udruga za zaštitu prava vlasnika nekretnina i očuvanje izvornih vrijednosti katastarske općine Govedari odaslala je apel zbog situacije u nacionalnom parku Mljet, zbog kako navode – nepostojanja uređenih imovinsko pravnih odnosa u KO Goveđari od 2006. (godine osnutka) do danas, te ne-djelovanju Javne ustanove NP “Mljet” i sustava zaštite prirode i izvornih povijesno-kulturnih, etnografskih vrijednosti.

– Nema pomorskog dobra, ne znaju se granice privatnog, državnog, crkvenog. Protupožarna spremnost Uprave NP «Mljet» je slabija nego prije. Pravi povod je dolazak pomoćnika Ministra MZOIP Nenada Strizrepa i ostalih članova Upravnog vijeća JU NP “Mljet” na sjednicu početkom ožujka 2014. a koji su na perfidan način izbjegli susret sa predstavnicima Mjesnog odbora “Polače”, MO “Soline” i MO “Goveđari” te što su dogovoreni sastanak sa predstavnicima Općine Mljet izbjegli bez otkazivanja. Tom prigodom nije se razmatrao urudžbirani Dopis naše Udruge upućen Upravnom vijeću NP “Mljet” . navode u priopćenju medijima.

Odluku o obraćanju resornom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode donijeli smo na Izvještajnoj Skupštini 13. travnja 2014. godine održanoj u Blaganju – Goveđari kada je na snagu stupila blokada pristupa brodovima Javne ustanove na otočić sv. Marije a time i posjetiteljima. Nepoštivanje potpisanog Ugovora između NP “Mljet” i Dubrovačke biskupije direktni je povod sudskom sporu i blokadi turističke i ostale djelatnosti Uprave javne ustanove.

– Svjedoci smo štetnih promjena u Nacionalnom parku, nesređenih stanja i odnosa koji štete radu, stanovanju, životu stanovništva kao i Crkve u odnosu na spomeničku baštinu i posjedovni udio zemljišta u NP “Mljet” kao i djelovanje svih subjekata na opstanak Nacionalnog parka. Posjetitelji daju primjedbe zbog stanje u kojem se nalazi NP “Mljet”, zbog nemogućnost posjećivanja i obilaženja na način propisan definicijom zaštićenog područja nacionalne razine u svim poznatim oblicima i sadržajima zaštitarskog djelovanja, a da o informacijama i promidžbi, izvještavanju putem medija ne govorimo – također navode u apelu.

Možemo konstatirati da se Prostorni plan NP “Mljet”, Pravilnik o unutarnjem redu u NP “Mljet” ne provode a da radno, organizacijsko stanje u Javnoj ustanovi nije bolje od lokalnih organizacija i ustanova otoka Mljeta. Tražimo da u Upravnom vijeću budu predstavnici Udruge vlasništva. Ugroženost turističke sezone samo je dio problema, zbog kojih apeliramo da se navedeni problemi hitno riješe, putem JLS i Udruga građana, Crkve i MZOIP, jer JU NP “Mljet” nije u stanju djelovati. Ako se ne uspostavi meritorni i provedbeni dogovor te Plan i Program rada stanovništva i Uprave NP, našim predstavnicima, mi ćemo se slijediti postupak Crkve te ćemo onemogućiti kretanje posjetiteljima preko naše imovine – poručuju iz Udruge za zaštitu prava vlasnika nekretnina i očuvanje izvornih vrijednosti katastarske općine Goveđari.

U fotogaleriji pogledajte apel u cijelosti!

Pročitajte još

Zahvalnice malim veziljama i njihovim voditeljicama

Dulist

Konavoke i Konavljani uz Crvenu jabuku pjevali za Ninu!

Dulist

POVODOM BLAGDANA VELIKE GOSPE Povećan broj policijskih službenika na terenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija