Županija

Vlasnici zemlje u Nacionalnom parku Mljet zabranit će pristup posjetiteljima

Vlasnici zemlje u Nacionalnom parku Mljet zabranit će pristup posjetiteljima

Udruga za zaštitu prava vlasnika nekretnina i očuvanje izvornih vrijednosti katastarske općine Govedari odaslala je apel zbog situacije u nacionalnom parku Mljet, zbog kako navode – nepostojanja uređenih imovinsko pravnih odnosa u KO Goveđari od 2006. (godine osnutka) do danas, te ne-djelovanju Javne ustanove NP “Mljet” i sustava zaštite prirode i izvornih povijesno-kulturnih, etnografskih vrijednosti.

– Nema pomorskog dobra, ne znaju se granice privatnog, državnog, crkvenog. Protupožarna spremnost Uprave NP «Mljet» je slabija nego prije. Pravi povod je dolazak pomoćnika Ministra MZOIP Nenada Strizrepa i ostalih članova Upravnog vijeća JU NP “Mljet” na sjednicu početkom ožujka 2014. a koji su na perfidan način izbjegli susret sa predstavnicima Mjesnog odbora “Polače”, MO “Soline” i MO “Goveđari” te što su dogovoreni sastanak sa predstavnicima Općine Mljet izbjegli bez otkazivanja. Tom prigodom nije se razmatrao urudžbirani Dopis naše Udruge upućen Upravnom vijeću NP “Mljet” . navode u priopćenju medijima.

Odluku o obraćanju resornom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode donijeli smo na Izvještajnoj Skupštini 13. travnja 2014. godine održanoj u Blaganju – Goveđari kada je na snagu stupila blokada pristupa brodovima Javne ustanove na otočić sv. Marije a time i posjetiteljima. Nepoštivanje potpisanog Ugovora između NP “Mljet” i Dubrovačke biskupije direktni je povod sudskom sporu i blokadi turističke i ostale djelatnosti Uprave javne ustanove.

– Svjedoci smo štetnih promjena u Nacionalnom parku, nesređenih stanja i odnosa koji štete radu, stanovanju, životu stanovništva kao i Crkve u odnosu na spomeničku baštinu i posjedovni udio zemljišta u NP “Mljet” kao i djelovanje svih subjekata na opstanak Nacionalnog parka. Posjetitelji daju primjedbe zbog stanje u kojem se nalazi NP “Mljet”, zbog nemogućnost posjećivanja i obilaženja na način propisan definicijom zaštićenog područja nacionalne razine u svim poznatim oblicima i sadržajima zaštitarskog djelovanja, a da o informacijama i promidžbi, izvještavanju putem medija ne govorimo – također navode u apelu.

Možemo konstatirati da se Prostorni plan NP “Mljet”, Pravilnik o unutarnjem redu u NP “Mljet” ne provode a da radno, organizacijsko stanje u Javnoj ustanovi nije bolje od lokalnih organizacija i ustanova otoka Mljeta. Tražimo da u Upravnom vijeću budu predstavnici Udruge vlasništva. Ugroženost turističke sezone samo je dio problema, zbog kojih apeliramo da se navedeni problemi hitno riješe, putem JLS i Udruga građana, Crkve i MZOIP, jer JU NP “Mljet” nije u stanju djelovati. Ako se ne uspostavi meritorni i provedbeni dogovor te Plan i Program rada stanovništva i Uprave NP, našim predstavnicima, mi ćemo se slijediti postupak Crkve te ćemo onemogućiti kretanje posjetiteljima preko naše imovine – poručuju iz Udruge za zaštitu prava vlasnika nekretnina i očuvanje izvornih vrijednosti katastarske općine Goveđari.

U fotogaleriji pogledajte apel u cijelosti!

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist