Aktualno

Vlasnici Velikog Škoja tvrde: Otoci pripadaju BiH

U jeku polemike oko razgraničenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine te nanovo otvorenog pitanja ratifikacije sporazuma Tuđman – Izetbegović javila su se braća Tihomir i Josip Putica iz Neuma.

Oni pak tvrde da kao vlasnici Velikog Škoja nemaju dilema kome pripadaju otočići u Malostonskom zaljevu.

Sporazumom iz 1999. godine, podjetimo, kojega su tada potpisali predsjednici Hrvatske i BiH, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, vrh Kleka te Veliki i Mali Škoj trebali bi pripasti BiH, no Hrvatska sporazum nikada nije ratificirala.

Spomenuta braća Putica za agenciju Anadolija tvrde kako otoci pripadaju Bosni i Hercegovini, te u to niti ne sumnjaju jednako kao što ne sumnjaju da je njihova obitelj vlasnik zemljišta na Velikom škoju.
– Posjedujem najnoviju dokumentaciju oko vlasništva nad otokom. Moja obitelj je, prema tim dokumentima, vlasnik Velikog Školja, koji ima 7.500 kvadrata.

Mali Školj je previše mali i on je, zavisno od plime ili oseke, pod vodom, pa se vodi kao morsko dobro, odnosno riječ je o državnom vlasništvu. Zemljišna dokumentacija za otoke se može dobiti u Neumu. Nema ništa, recimo, u Dubrovniku. To dovoljno govori. Naglašavam, u Općini Neum mogu dati sve podatke oko toga. Ako je sve u Neumu, koji je u BiH, onda ne znam kome pripadaju otoci, sigurno ne pripadaju Izraelu – izjavio je Tihomir Putica za spomenutu agenciju.

Jednako tako agencija Anadolija ističe kako bosansko-hercegovački pomorci i stručnjaci iz te oblasti tvrde da su Veliki i Mali Škoj uvijek pripadali BiH, te da nitko iz Hrvatske ne može dokazati suprotno. Pojašnjavaju da je u drugoj polovici 1979. godine utvrđivana oblast djelovanja Lučke kapetanije Neum. Tada su utvrđene i točke na moru koje su u nadležnosti Lučke kapetanije, a samim tim i teritoriji BiH.
Granica je tada išla sredinom Malostonskog zaljeva, tvrde, a otočići su se našli u dijelu koji pripada Bosni i Hercegovini.

Govore i da je vrh poluotoka Kleka Dubrovačka Republika prodala zajedno s Neumom Osmanskom carstvu oko 1760. godine. No, tada su Dubrovačani, piše dalje agencija, ostavili deseti dio nautičke milje ili oko 185 metara vrha poluotoka Klek kako bi mogli kontrolirati ulaz i izlaz brodova na Jadrankom moru.

Ipak, 1974. godine je organizirano avionsko snimanje područja Neuma i okolice, te predstavnici bivše države odlaze u Istanbul provjeriti arhivsku građu. Svjedoci tih događaja agenciji tvrde kako je nakon toga Hrvatska cijeli vrh poluotoka Klek ustupila BiH.

A u slučaju da se otočići pripoje Hrvatskoj, piše dalje agencija mišljenje stručnjaka, BiH bi bila onemogućena u nastojanju da bude pomorska zemlja.
 

Pročitajte još

POVIJESNA JEZGRA Euronet sluša konzervatore, mijenja izgled bankomata

Dulist

UMALO CRVENI Budite na oprezu, stižu nam toplinski valovi!

Dulist

PO NOĆI ĆE SE ZAKLJUČAVATI Postavljaju se vrata na ulazu u park Pile

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija