Aktualno

VLASNICI AUTOKAMPOVA Mi se pripremamo, a sezona će ovisiti o tome koliko će gosti biti hrabri

VLASNICI AUTOKAMPOVA Mi se pripremamo, a sezona će ovisiti o tome koliko će gosti biti hrabri

Prema posljednjim najavama, Jadran je popularna destinacija, ali i prvi izbor za ljetovanje Slovencima, Mađarima, Poljacima, Nijemcima, Austrijancima unatoč cijeloj situaciji s pandemijom koronavirusa. Iako se očekuje kako će mnogi turisti biti vrlo oprezni te će možda ove godine i odgoditi svoja ljetovanja, bit će svakako i onih koji će se na to ipak ohrabriti. U najpovoljnijoj situaciji, među ostalima, su i autokampovi. Procjena je da će prvi turisti u Hrvatsku upravo stići svojim automobilima ili pak kamperima koji u ovoj situaciji slove kao sigurniji načini turističkih dolazaka. Dodatan plus je i činjenica kako su kamperi na otvorenome, a njima će kao i hotelima te ugostiteljskim objektima biti moguće otvoriti 11. svibnja u trećem valu popuštanja mjera. Provjerili smo stoga za ovaj broj DuLista s vlasnicima autokampova u županiji pripremaju li se za sezonu, hoće li otvoriti te kakva su im očekivanja.

— Mi se spremamo za sezonu i nadamo se da ćemo raditi. Problem nam je jer ovisimo o stranim gostima, njihovoj volji hoće li nakon svega ovoga željeti doći, ali i samim uputama njihovih Vlada, hoće li ih potaknuti da putuju. Problem nam predstavlja i prometovanje do nas. Neki će gosti morati proći nekoliko granica – ističe vlasnik Autokampa Kate u Mlinima Đivo Tomšić.

‘Rezervacije prebačene za rujan’

Kod njih su, dodaje, uvijek najbrojniji njemački gosti koji u ovom kampu naprave 50 posto ‘prometa’. Ipak, njemačka je Vlada donijela uputu da ne izlaze iz zemlje do sredine lipnja što će kampovima predstavljati dodatan izazov.

— Mi smo spremni, a cijela će sezona ovisiti o tome koliko će gosti biti hrabri. Svi se ravnaju po zdravstvenoj situaciji u njihovoj zemlji. Nadamo se da će sezone biti. Ako odradimo i upola kao prošle godine, bit ćemo zadovoljni. Imali smo rezervacije grupa kroz svibanj, ali to je sve prebačeno za rujan. Dobra je stvar što u kampu možemo primiti turiste u kojem god razdoblju sezone odluče doći. Ne znamo još kakve će točno biti epidemiološke smjernice za kampove, ali mislim da ćemo se u svakom slučaju nešto lakše prilagoditi jer smo ipak u prirodi na otvorenome. Možda ćemo morati smanjiti kapacitet, tj. primiti manje ljudi prema tim smjernicama, ali vidjet ćemo još – govori nam Tomšić te dodaje kako za sada planiraju zadržati cijene na istoj razini jer bi im bilo neprofitabilno raditi sa smanjenim cijenama ukoliko budu morali i smanjiti kapacitete. Naglasio je i kako imaju inače troje zaposlenika u kampu te kako će ih zadržati.

Vlasnica kampa Lupis u Lovištu na Pelješcu Marija Lupis istaknula nam je kako su zapravo cijelo ovo vrijeme otvoreni s obzirom da usluga smještaja nije bila zabranjena. Dobili su, govori nam, čak i nekoliko gostiju, obitelji koje su u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ušle krajem veljače, pri početku pandemije te su kod njih odlučili ostati. Neki od njih još uvijek borave u ovom kampu na Pelješcu.

— Rezervacije su u ovome razdoblju nažalost stale. Pokušali smo gostima dati mogućnost da im vratimo novac u slučaju da zbog krize ne budu mogli doći jer je riječ o višoj sili za koju oni ne bi smjeli snositi odgovornost. Tako smo ipak uspjeli zadržali dio rezervacija, ali po pitanju novih lošija je situacija u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će se novi gosti ipak odlučiti doći kako počne popuštati pandemija, ali i uz naše mjere koje ćemo poduzeti kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost. Da odradimo i 50 posto sezone, bili bismo zadovoljni – priča nam vlasnica ovog kampa.

‘Sve ovisi o otvaranju granica’

Na naše pitanje koji su im gosti statistički najbrojniji, govori nam kako goste nikada ne gleda kroz nacionalnost, već da su svi uvijek dobrodošli.

— Sasvim su mi neprimjerene sadašnje izjave kako nam stižu Česi ‘gosti u japankama’ i slično. Statistički su nam najbrojniji Slovenci i Nijemci, ali prihvaćamo goste svih narodnosti iz cijelog svijeta. Trenutno kod nas boravi Australac koji inače putuje po svijetu – otkriva Lupis. Radnike u ovom kampu zapošljavaju sezonski te u ‘normalnim’ okolnosti zapošljavaju troje do četvero radnika.

— Po pravilu bismo već trebali zaposliti za ovu sezonu, ali nažalost, kako su granice još zatvorene gosti nisu mogli proći kroz Austriju, nisu mogli naći prenočište u kampovima te su se vratili kući. Gosti koji su kod nas trebali boraviti već u svibnju, šalju nam mailove kako ne mogu fizički doći do nas. Lipanj se još ‘drži’ po pitanju rezervacija, ali sve ovisi o otvaranju granica. A kada se otvore, mi ćemo poduzeti sve mjere, od dezinfekcije, pojačanog čišćenja sanitarija, a možda ćemo čak i smanjiti kapacitete kako bismo situaciju imali što više pod kontrolom da bi se gosti osjećali sigurno, ali i svi naši radnici. Onda se možemo nadati da ćemo, ako damo sve od sebe, tako uspjeti nešto napraviti – priča Lupis te dodaje kako je svjesna da ne može očekivati uspješnu sezonu koju su imali prošlih godina. Da nije došlo do krize uzrokovane koronavirusom, govori, ova bi im sezona bila još bolja.

— Samo su nas neki gosti tražili da im vratimo novac i to jer su izgubili posao. Svi drugi gosti iskazali su nam veliko razumijevanje i podršku tako što su nam se javili i rekli da im ne vraćamo akontaciju te da će je, ako bude moguće, prebaciti za sljedeću godinu. Gosti nam javljaju da žele ići na odmor i da prate kada će se otvoriti granice. Iako je većina Hrvatske korona free, ipak će mnogi gosti zbog izloženosti toj temi odlučiti ne ići na putovanje kako bi smanjili ikakvu mogućnost zaraze. Trebamo se fokusirati na one koji nakon ove krize žude doći u Hrvatsku na odmor – tumači vlasnica ovog kampa na Pelješcu.

‘Nismo još donijeli odluku’

Mali obiteljski Autokamp Peča u Orašcu sprema se za sezonu, ali ipak, još uvijek nisu sigurni kada će biti otvoreni za goste.

— Čekamo kako će se kroz ovaj mjesec razvijati situacija, hoće li biti novih zaraženih pa ćemo onda donijeti odluku. Nismo još na čisto što ćemo učiniti. Nismo još otvoreni. Pripremamo se za sezonu, sve smo očistili, pokosili i uredili. Inače, ne radimo po principu rezervacija, gosti nam dolaze u srcu sezone tijekom ljeta kad je svugdje velika gužva. Obiteljski smo kamp pa imamo skroz drugi ‘đir’. Možemo primiti 15 do 20 vozila, a najveća nam je gužva od 1. do 20. kolovoza. U tom se razdoblju zna dogoditi da je potražnja takva da se ne može ni kod nas naći mjesto za prenoćiti s kamperom ili automobilom – priča nam Ina Crnogorac supruga vlasnika Autokampa Peča u Orašcu. U ovaj kamp dolaze najčešće Nijemci, Nizozemci, Poljaci, Francuzi, a Hrvata s kamperima kod njih nema bez obzira koliko su ijene povoljne, govori nam Crnogorac. Pred istom je odlukom i obitelj Kraljić koja drži obiteljski kamp Bambo u Slanome. Sve su im rezervacije kroz svibanj za sada otkazane, a pripremaju se koliko mogu s obzirom na situaciju.

— Ne očekujemo boom od sezone. Za srpanj nam rezervacije još uvijek stoje, ali su se i one prorijedile. Otvorit ćemo kad se situacija smiri i kada se otvore granice. Kod nas su najbrojniji Austrijanci i Nijemci, a često nam dođu i Talijani u kolovozu. Iako, mislim da će ove godine to preskočiti s obzirom na situaciju. Ove godine računamo na stalne goste koji nam se javljaju kako jedva čekaju da se otvore granice kako bi nam mogli doći – zaključili su iz obitelji Kraljić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 6. svibnja 2020.

Foto: Privatna arhiva Kamp Lupis Lovište

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist