Politika

Vlahušićevom odlukom profitirao HDZ

Vlahušićevom odlukom profitirao HDZ

Gradonačelnik je Dubravki Šuici i njenim gradskim vijećnicima za iduću godinu namijenio najviše para iz gradskog proračuna u 2012.

Novom odlukom o financiranju stranaka i nezavisnih vijećnika.

Istaknuo je na ovotjednom kolegiju kako će novom gradskom odlukom o raspoređivanju proračunskih za financiranje stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća, koja je kao samostalna gradska odluka, najviše novca dobiti HDZ. I to za oko 100 tisuća kuna više u 2012. godini.

No, ova je gradska odluka, a rekao je to i sam Vlahušić, proistekla iz odredbi novog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji je na snazi u RH.

– Mi ćemo ovom odlukom oko 200 tisuća kuna više nego dosad. Time će sve političke stranke imati znatno kvalitetnije i bolje uvjete za rad. Po jednom vijećniku mjesečno će se dobivati 2000 kuna, a po vijećnici 2200 kuna. Ovakvom odlukom najveći profit od ovoga imat će HDZ koji će dobiti povećanje za otprilike 100 tisuća kuna u narednoj godini – slavodobitno je obznanio gradonačelnik Vlahušić, naglasivši:

– Ne gledamo politički nego poštujemo novi zakon kako bi omogućili da političke stranke žive od svoga rada u Gradskom vijeću, te da se ono što zakon nalaže može financira iz javnih sredstava. Sve kaako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila potreba da se političke stranke financiraju iz drugih izvora – zaključio je Andro Vlahušić.

Dubrovčani će tako, ukoliko gradski vijećnici u srijedu usvoje doluku u predloženom odbliku, u 2012. godini za redovito godišnje financiranje političkih stranaka, čiji su kandidati izabrani za vijećnike Gradskog vijeća i nezavisnih vijećnika izabranih s nezavisnih kandidacijskih lista, izdvojiti 600 tisuća kuna.

Hrvatska demokratska zajednica će sa svojih 9 vijećnika, među kojima su i tri vijećnice, dobivati tako iz gradskog proračuna mjesečno 18 600 kuna, što je na godišnjoj razini 223 200 kuna.

SDP će sa svojih pet vijećnika, među kojima su i dvije vijećnice godišnje dobivati 124 800 kuna, ili 10 400 na mjesečnoj razini, HNS sa svoja dva vijećnika tek 4 tisuće kuna mjesečno, ili 48 tisuća kuna godišnje, NL Pera Vićana godišnje će dobivati za dva vijećnika i jednu vijećnicu 74 400 kuna, a HSS za jednog vijećnika i jednu vijećnicu 50 400 kuna godišnje. Marino Torić (HSLS), Ivo Jadrušić (HSU) te nezavisni Milo Hrnić dobit će po 2000 kuna mjesečno, a nezavisna vijećnica Marija Delija 200 kuna viješ od njih – dakle 2200 kuna ili godišnje 26 400. No, to sve skupa ispada više nego je planirano u proračunu – 619 600 kuna.

A tu je i odredba iz odluke prema kojoj nezavisnom vijećniku Vijeća podzastupljenog spola i političkoj stranci za svakog člana podzastupljenog spola izbranog s njene liste, pripada i pravo na naknadu u visini od 10% iznosa predviđenog po svakom vijećniku Vijeća.
 
 
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist