Natrag
25.4.2018 02:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vlahušić žica ministra za malo mora…

29.6.2012 @ 17:45 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i dalje od Vlade RH pokušava za Grad isposlovati upravljanje pomorskim dobrom. Tko zna, možda mu to ovog puta i uspije budući da 'žica' kod svojih stranačkih kolega i koalicijskih partnera.

Tako je naš gradonačelnik uputio dopis ministru Siniši Hajdašu Dončiću tražeći izmjene i dopune Zakona o pomorskom dobru.

– Obalnim pojasom i pojasom pomorskog dobra na kopnu u županijskim središtima kao što su Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, po postojećem zakonu upravljaju županijske lučke uprave, a navedeni gradovi nemaju nikakve ingerencije – navodi gradonačelnik u pismu, a kao primjer spominje i staru gradsku luku (piše na stranici Grada Dubrovnika) o kojoj je Grad Dubrovnik skrbio više od tisuću godina, a koja je i sastavni dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, po ovom zakonu pripada pod Županijsku lučku upravu.

– Ovakav način upravljanja morem i pomorskim dobrom stvara nepremostive poteškoće potencijalnim investitorima kao i usklađenom razvoju kopnenog i morskog dijela grada. Najbolji je primjer inicijativa Grada Dubrovnika da sagradi komunalnu lučicu u gruškom akvatoriju na predjelu Batala, koji je također pod nadležnosti Županijske lučke uprave.

Da bi se izbjegle ovakve situacije, koje nanose veliku štetu cijeloj zajednici, bilo bi dobro da na području gradova središta županija more i pomorsko dobro na kopnu pređu u nadležnost gradskih uprava, po sličnom modelu kao što su i županijske ceste na području gradova prešle u nadležnost istih – piše Vlahušić ministru te zaključuje:

– Svi gradovi na moru a koji su središte županija su i povijesni gradovi sa više stoljetnim iskustvom upravljanja svojim morem i svojim lukama. Svi ti gradovi su se i razvili zahvaljujući lukama na svom području i neophodno im je vratiti najveći resurs koji posjeduju –  stoji među ostalim u pismu gradonačelnika ministru.

Eh, da je barem Hajdaš Dončiću i nekim drugim ministrima pis'o i o nekim drugim temama, te se zalagao za najbolje prometno rješenje, ostanak Carinarnice u Dubrovniku…
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana