Aktualno

“Vlahušić ustrajava u svojoj osveti!”

"Vlahušić ustrajava u svojoj osveti!"

Grad Dubrovnik ne namjerava ništa poduzeti po presudi Visokog upravnog suda u slučaju Marka Šoljića. Takav smo, naime, odgovor dobili nakon zatvaranja prošlog broja iz kadrovske službe Grada Dubrovnika, kao druge strane u sporu sa Šoljićem.

Podsjetimo, Dubrovčanin Marko Šoljić dobio je spor protiv Grada Dubrovnika pred Visokim upravnom sudu u slučaju nezakonitog provođenja natječaja za zapošljavanje u Gradskoj upravi. Visoki upravni sud dao je Šoljiću za pravo te utvrdio kako izbor Jadranke Ničetić (HNS) na istom natječaju nije bio zakonski osnovan, jer Ničetić prilikom prijave za natječaj nije imala potpunu dokumentaciju, točnije potvrdu o znanju engleskog jezika i položen državni  stručni ispit. Iz Grada Dubrovnika pak kažu:

– Početkom 2010. godine proveden je natječaj za radno mjesto tajnika GK Gruž na kojem je Marko Šoljić bio jedan od više kandidata. Prema mišljenju Upravnog suda, kandidatkinja koja je primljena na to radno mjesto nije imala valjanu potvrdu o znanju engleskog jezika čime nije zadovoljila formalne uvjete za zapošljavanje. Obzirom da bi iz tog nalaza proizlazilo da Grad Dubrovnik treba prekinuti radni odnos s odabranom kandidatkinjom, a da je radni odnos s njome svejedno prekinut već u listopadu 2010. godine, Grad Dubrovnik ne treba ništa poduzeti po presudi upravnog suda, odnosno ne treba prekinuti radni odnos koji je već prekinut prije dvije i pol godine – navode iz kadrovske službe Grada Dubrovnika.

– Obzirom da je upravni postupak po ovom natječaju okončan 5. svibnja 2010. godine, a da je u međuvremenu radno mjesto ponovno bilo upražnjeno, u prosincu 2010. na to radno mjesto je temeljem novog natječaja zaposlena nova djelatnica koje je zadovoljavala sve formalne uvjete i na čiji se izbor nitko nije žalio – zaključuju u kadrovskoj službi Grada Dubrovnika.
 
'Grad ignorira pravni poredak RH'
 
Za komentar ovakvog objašnjenja zamolili smo i Marka Šoljića, koji smatra kako je ovakav odgovor kadrovske službe Grada Dubrovnika samo nastavak gradonačelnikova ustrajanja da mu onemogući ostvarenje ustavnog prava na rad pod jednakim uvjetima.
– Naime Visoki upravni sud je 6. ožujka 2013. poništio rješenje gradonačelnika Andra Vlahušića od 5. svibnja 2010. godine, u kojemu je on ispravno naveo razloge moje žalbe, a zatim 'u istom dahu' tu žalbu odbacio kao neosnovanu, a natječaj ispravno provedenim, iako se očito koruptivno imao odužiti stranačkoj aktivistici, stavljajući svoju samovolju iznad zakona Republike Hrvatske – objašnjava Šoljić.

– Kad je njegovo protuzakonito rješenje upravna inspekcija Ministarstva uprave stavila izvan snage, ja sam 27. listopada 2010. godine Gradu Dubrovniku uputio protokolirani zahtjev da me se kao jedinoga kandidata koji je ispunjavao sve uvjete predmetnog natječaja imenuje tajnikom gradskoga kotara. Međutim, Grad je, zacijelo po nalogu gradonačelnika, već idući dan, 28. listopada 2010. godine, protuzakonito poništio predmetni natječaj! Naime, po članku 27. mjerodavnog zakona, natječaj se može poništiti samo u roku 60 dana, a poništen je nakon šest mjeseci! Očito s jedinim ciljem  gradonačelnikove osvete prema meni – ističe Šoljić.

Uz to, objašnjava Šoljić, taj protuzakonito raspisani natječaj nije sadržavao identične uvjete kao natječaj iz travnja 2010. godine, a na kojemu je jedino on ispunjavao sve zadane uvjete.
– Prema tome se taj protuzakonito raspisani natječaj ni u kom slučaju ne može uzeti kao ispunjenje uvjeta koje postavlja Visoki upravni sud! Jer Visoki upravni sud sada u svojoj presudi nalaže: 'U ponovljenom postupku tuženo tijelo će postupiti sukladno primjedbama ovoga Suda', a gradska kadrovska služba  sada tvrdi da 'Grad Dubrovnik ne treba ništa poduzeti po presudi upravnog suda'. Time Grad Dubrovnik, zacijelo po diktatu gradonačelnika osobno, očito ignorira pravni poredak Republike Hrvatske, računajući na gradonačelnikovu nedodirljivost i nekažnjivost – tvrdi Šoljić.

Šoljić naglašava kako nije istina da se on nije žalio na izbor u drugom natječaju, kako tvrde u Gradu Dubrovniku, te zaključuje:
– To je očito gruba zlouporaba položaja i ovlasti. Gradonačelnik Andro Vlahušić ustrajava u svojoj osveti zato što sam se 2008. i 2009. godine usudio podnijeti niz prekršajnih prijava protiv obiteljskoga poduzeća VIAM!

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo