Grad

VLAHUŠIĆ U ‘Nu2’: VIAM će u stečaj, a ne znam koliko mi je brat zaradio na poslovima s Gradom

Lokrum radna akcija

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u nedjelju kako Vlada nema dovoljno volje za teritorijalni preustroj, kako SDP iako ima samo dva župana inzistira na županijama, te kako bi pitanje teritorijalnog preustroja trebalo ponuditi građanima na referendumu.
Gostujući na javnoj televiziji u emisiji ”Nedjeljom u 2” Vlahušić je istaknuo kako Hrvatskoj županije nisu potrebne te kako bi trebalo poslušati stručnjake koji smatraju da nije potrebno više od 120 gradova i općina te pet do sedam regija.
”Vlada nema dovoljno volje za provesti reforme. Naše društvo je sklonije propasti nego promijeniti se, a Vlada je sklonija ne zamjeranju nego upravljanju. Trebali su napraviti teritorijalni reustroj, a SDP koji ima samo dva župana, inzistira na županija. Hrvatskoj ne trebaju županije, a po meni bi to bilo referendumsko pitanje za građane. Stručnjaci kažu da nam ne treba više od 120 gradova i općina i pet do sedam regija”, rekao je Vlahušić.
Dubrovački gradonačelnik također je naglasio kako Hrvatska treba prestati plaćati institucije i početi plaćati usluge.
Istaknuo je kako bi studenti na početku školovanja trebali dobiti novac od države za pet godina svog fakulteta, te potom sklapati ugovor sa Sveučilištima jer bi tako zadana prava i obveze doveli do većeg postotka završavanja školovanja. Vlahušić je naglasio i kako treba mijenjati sustav plaćanja zdravstva te kako bi liječnici barem u određenom postotku trebali biti plaćeni po učinku.
Govoreći o ideji ujedinjenja stranaka ljevice koju je prvi put iznio u javnost krajem ožujka, Vlahušić je istaknuo kako bi stožerna stranka lijevog bloka bio SDP.
”Stožerna stranka okupljene ljevice bit će SDP, vjerojatno još desetljećima. Hrvatska nije uspjela u posljednjih 20-ak godina napraviti iskorak od SDP-a i HDZ-a. Obje stranke su napuštali ugledni ljudi, ali to ih nije uzdrmalo. Kod nas je podjela lijevo-desno više povijesna”, istaknuo je Vlahušić.
Na upit može li pravomoćno osuđena osoba biti tvorac takve ideje, Vlahušić je istaknuo kako je to njegov osobni stav.
”Šest godina provodim takvu ideju u Dubrovniku. Ja bih volio kada bi u Hrvatskoj bilo više političara koji bi imali presudu kao što imam ja. Dubrovniku sam donio milijunsku zaradu, vraćam javno vlasništvo Gradu, to je moj sukob s Društvom prijatelja dubrovačke starine(DPDS). Osuđen sam za nematerijalnu štetu, a presuda je donesena na temelju lažnog svjedočenja predsjednika DPDS-a Denisa Orlića”, rekao je Vahušić koji se nakon opaske voditelja ispričao za komentar o želji za više političara s pravomoćnim presudama.
”Ispričavam se na nespretnosti, ne želim da političari imaju presude. Ja se borim da se vlasništvo Grada vrati građanima. Nakon presude sam se kandidirao za gradonačelnika, podržao me HNS, SDP i HSS”, rekao je Vlahušić koji je na pitanje bi li svoju imovinu povjerio pravomoćno osuđenom čovjeku odgovorio kako to zavisi o vrsti kaznenog djela.
” Ako je presuda za nematerijalnu štetu i borbu za javni interes, onda da. Ja sam napravio prijestup i vjerovao jednom čovjeku. Ako moj prijestup zahtjeva ovakvu kaznu ok, ali ne postoji ništa drugo osim toga”, rekao je Vlahušić.
Inače Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan zbog pogodovanja svom tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu.
Dubrovački gradonačelnik je u emisiji rekao i kako je ”težak” šest i pol milijuna kuna, te kako građevinska tvrtka njegovog brata VIAM više neće raditi na poslovima u kojima je naručitelj Grad Dubrovnik. Istaknuo je i kako će ta tvrtka vjerojatno završiti u stečaju.
”Moj će brat i njegova firma vjerojatno otići u stečaj, sada su u procesu predstečajne nagodbe. On je radio dva do tri posla pod ingerencijom Grada Dubrovnika, više ne radi. Mi imamo obiteljsku imovinu koja nije mala, ali iako je otac umro, mama je živa i nismo se podijelili. Ja nisam imao formalni udio u tvrtki, ali smo se nas tri brata podržavali”, odgovorio je Vlahušić na novinarske upite te istaknuo kako ne zna koliko je tvrtka njegova brata zaradila na poslovima kojima je naručitelj bio Grad Dubrovnika.
”Ne znam koliko mi je brat zaradio na tim poslovima, ali vjerujem da to nisu veliki novci jer je bio podizvođač”, rekao je Vlahušić.
Najavio je kako će sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća biti 11. svibnja te kako će se na njoj najvjerojatnije donijeti proračun za 2015. godinu, a rekao je i kako je Pelješki most, kojeg je svojedobno nazvao iluzijom za budale, moguć uz europska sredstva.
Vlahušić je prosvjed branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu nazvao političkim cirkusom desnice.
”Prosvjed branitelje u Savskoj je politički cirkus desnice. Ja bih to riješio lijevim cirkusom s druge strane”, rekao je Vlahušić koji je na novinarski upit jesu li Hrvatskoj potrebni cirkusi odgovorio kako je ”Hrvatskoj potrebno veselje i optimizam, a cirkus je ponekad veselje”.
Vlahušić je naglasio kako nije protiv istraživanja nafte i plina u Jadranu, ali uz pravila kao što postoje primjerice u Norveškoj, te istaknuo kako bušotine ne smiju biti blizu obale, otoka i gradova. Svoje kandidature za gradonačelnika najavio je do 2025. godine.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist