Aktualno

Vlahušić spreman na veleizdaju Grada

Vlahušić spreman na veleizdaju Grada

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić pune četiri godine provodi sustavnu kampanju kojoj je osnovni cilj oduzeti upravljanje zidinama Društvu prijatelja dubrovačke starine.

Vlahušić je uvidio kako bi zidine mogle postati njegova kasica prasica, a bitka koju je započeo dolaskom na vlast 2009. godine ovih dana dobiva svoj epilog.

Najprije je potporu u snažnim političkim pritiscima imao u donedavnom predsjedniku HNS-a i bivšem prvom podpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću. Padom Čačića uporište je pronašao u još uvijek aktualnoj koalicijskoj partnerici, zamjenici Tatjani Šimac Bonačić te je kroz naklonost, koju ona uživa kod premijera Zorana Milanovića sve bliži ostvarenju plana o potpunom razvlaštenju DPDS-a, društva koje se pažnjom dobrog gospodara već 60 godina brine o dubrovačkim zidinama.

Iako je na traženje i prijedlog gradonačelnika Andra Vlahušića u prosincu 2009. godine, temeljem odluke Gradskog vijeća Grad Dubrovnik sklopio ugovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine na neodređeno vrijeme uz klauzulu nepromjenjljivosti za razdoblje od 10 godina u Zagrebu, točnije u ministarstvu kojeg vodi Vlahušićeva stranačka kolegica Andrea Zlatar Violić početkom ove godine počeo 'kuhati' prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, a za kojeg se sam Vlahušić javno hvali da je njegovo 'remekdjelo'.

Za podsjetiti je kako ovo nije prvi pokušaj oduzimanja zidina putem zakona. Naime, već se, isto tako diletantski i bezuspješno, pokušalo intervenirati i u Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, sve s ciljem kako bi postojeći model gospodarenja Gradskim zidina postao "protuzakonit". Vlahušić, dakle, stalno pokušava osmisliti plan kojim bi iz igre izbacio DPDS, on, gradonačelnik raspolagao novcem od zidina, a ulogu DPDS-a bi navodno preuzeo Zavod za obnovu Dubrovnika.

Iako je gradonačelnik Vlahušić po pojedinim lokalnim medijima prezentirao nacrt Prijedloga Zakona kao gotovu stvar te isticao kako će od trenutka stupanja Zakona na snagu sva zarada od ulaznica pripadati Gradu, trenutni gradonačelnik očito nije ni svjestan koja bi šteta u tom slučaju bila učinjena spomeničkoj jezgri i svekolikoj baštini grada, ali i svima koji izravno i neizravno žive od nje. Prijedlog Zakona je, osim što je protuustvan i u sukobu sa cijelim nizom drugih zakona, tvrde u Društvu, isto tako nepovoljan i za sam Grad Dubrovnik, a njegova glavna posljedica bila bi dovođenje u pitanje obnove spomeničke baštine!

S druge je strane potpuno neupitno kako će Grad, bude li kojim slučajem zakon kako ga je prezentirao gradonačelnik Vlahušić  izglasan, raspolagati znatno manjim iznosom sredstava nego što raspolaže danas. Društvo u administraciji zapošljava svega 4 čovjeka, dok ih je u Zavodu puno više, njih 13.

Kako će novi Zakon, ukoliko dođe do njegovog usvajanja, utjecati na život Grada, obnovu spomeničke baštine, ali i samu dobit koju danas Grad Dubrovnik ostvaruje od prodaje ulaznica na zidine pročitajte u novom broju dulista koji je od srijede na svim kioscima.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist