Politika

VLAHUŠIĆ SABORSKIM ZASTUPNICIMA S KRAJNJEG JUGA: Da ste htjeli – mogli ste!

VLAHUŠIĆ SABORSKIM ZASTUPNICIMA S KRAJNJEG JUGA: Da ste htjeli – mogli ste!

Sa 78 ruku u hrvatskom Saboru donesene su izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a tri među njima pripadaju zastupnicima iz naše županije – HDZ-ovim Matu Frankoviću i Branku Bačiću te MOST-ovom Maru Kristiću. Tim, štetnim i neosnovanim izmjenama zakona stopa PDV-a na ugostiteljske usluge narasla je s dosadašnjih 13 na 25 posto – napisao je u priopćenju za medije dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik HNS-ove podružnice Dubrovnik. 

-Franković, Bačić i Kristić svojim su glasovima kroz izmjene Zakona o PDV-u, koji je usvojen u Saboru, dubrovačkim ugostiteljima oduzeli 100 milijuna godišnje, na koliko se procjenjuje šteta. To je čak 400 milijuna kuna za vrijeme trajanja njihova mandata. Da su imali hrabrosti i snage oduprijeti se stranačkim stegama, podignuli bi svoje ruke protiv i PDV ugostiteljima i dalje bi ostao 13 posto. Matematika je egzaktna znanost i zato treba jasno naglasiti da su upravo njihova tri glasa prevagnula da se zakon izglasa. Jer za to je bilo potrebno 76 glasova, a s njihova 3 protiv predlagatelji bi ostali kratki za jedan glas i izmjene se ne bi mogle donijeti.
Ovaj potez, na što je HNS već upozoravao, u potpunoj je suprotnosti s nacionalnom Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, a koja nalaže upravo suprotno – smanjenje stope PDV-a na 10 posto, na razinu kakva je na snazi u zemljama okruženja. Umjesto da se smanji, podizanje stope PDV-a destimulirat će i fiskalno opteretiti ugostitelje, zaustaviti ih u planiranim investicijama i ulaganju u kvalitetu ponude. Osim na rast cijena, gotovo dvostruko veća porezna stopa negativno će se odraziti i na nova zapošljavanja, ali što je kudikamo razornije, i na ukupnu konkurentnost destinacije te u konačnici ugroziti izvoz roba i usluga na turističkom tržištu, našoj najvećoj izvoznoj snazi.
Umjesto da nastave raditi na podizanju kvalitete gastronomske ponude, prvenstveno putem snažnijeg pozicioniranja izvornih lokalnih proizvoda na tržište, brojni naši sugrađani koji naporno rade i žive od ugostiteljstva, morat će se zaokupiti saniranjem posljedica ove odluke, a neupitno je da će patiti cijela turistička privreda u destinaciji.
Čvrsto držimo da Dubrovnik, nacionalni turistički brand i ovogodišnji dvostruki šampion turizma, koji je u odnosu na 2008. napornim i predanim radom ostvario duplo više turističkih dolazaka i noćenja, ne zaslužuje i duplo veću stopu poreza – istaknuo je Vlahušić u priopćenju.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist