Grad

Vlahušić: Revelin ostaje Frankoviću, ali za 20 milijuna kuna

Vlahušić: Revelin ostaje Frankoviću, ali za 20 milijuna kuna

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak u Dubrovniku kako će do kraja ovog tjedna biti potpisan novi ugovor vrijedan oko 4 milijuna kuna godišnje sa zakupcem tvrđave Revelin u sklopu koje djeluje noćni klub, čime će ta tvrđava postati najskuplji gradski poslovni prostor.
Naime, još uvijek važeći ugovor o najmu te tvrđave iz 2010. godine s ugostiteljskim obrtom Afrika u vlasništvu Dubrovčanina Lukše Frankovića postao je početkom veljače ove godine predmet USKOK-ove istrage, zbog čega je Vlahušić, kako je istaknuo danas na kolegiju gradonačelnika, prije sklapanja novog ugovora među ostalim tražio mišljenje DORH-a i nekoliko odvjetničkih društava. Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio kako u novom ugovoru neće biti stavki dijeljenja troškova i prihoda Gradu od prodanih karata, već će isti zakupac tvrđavu za potrebe noćnog kluba dobiti po fiksnoj cijeni ovisno i broju metara četvornih koje se daju u zakup.
– Prihod će biti oko 4 milijuna kuna godišnje. Najam će biti oko 280 – 300 tisuća kuna mjesečno, čime će to postati najskuplji poslovni prostor koji se izdaje, a u ugovoru o zakupu će biti oko 1300 do 1400 metara četvornih koje će premjeriti geodet -rekao je Vlahušić te dodao kako je prema Zakonu bio dužan ponuditi novi ugovor postojećem zakupcu.
– Prije pet godina Grad Dubrovnik je koristio Revelin za kulturne potrebe i najam agencijama. Godišnje smo dobivali oko 600-700 tisuća kuna, a trošili od 400 do 600 tisuća kuna. Neto smo dobivali oko 100 do 200 tisuća kuna. Prema ugovoru koji ističe ovih dana od zakupa, najma agencijama i prodaje karata neto prihod bio je oko milijun i pol kuna -rekao je dubrovački gradonačelnik te istaknuo kako će ukupni prihod od petogodišnjeg ugovora biti veći od 20 milijuna kuna.
Inače, USKOK je početkom veljače na svojim stranicama objavio priopćenje o otvaranju istrage u slučaju Revelin u kojem su naveli kako smatraju da je Vlahušić još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina, s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt ‘Afrika’, neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Grad se osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe, sumnjaju u Uskoku. Vlahušić je, smatra USKOK nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Na taj je način Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2.2 milijuna kuna, a Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna.

Četvrti rebalanas

Na kolegiju je Vlahušić najavio i kako će na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak biti i proračun za 2016. godinu težak 438 milijuna kuna, kao i četvrti rebalans proračuna za 2015. godinu.

Naime, kako je istaknuo gradonačelnik Grad Dubrovnik je jučer primio uplatu od 1,2 milijuna kuna nakon dobivenog spora s HEP-om, a odlučeno je i kako će Grad Sveučilištu u Dubrovniku dati 3.5 milijuna kapitalne donacije kako bi Sveučilište tim novem moglo pokriti dug na ime komunalnog doprinosa.

-Sveučilište je u državnom vlasništvu, ali je gradsko – rekao je Vlahušić te dodao kako je u posljednjih nekoliko godina kroz oslobađanje od komunalnog doprinosa za studentski dom, kao i odluku Gradskog vijeća o financiranju izgradnje istog Grad Sveučilištu dao 41 milijun kuna.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist