Aktualno

Vlahušić “obružao” najdraži skup

Vlahušić "obružao" najdraži skup

U Dubrovniku je jutros otvoren Međunarodni kolokvij o korištenju podzemnog prostora u naseljenim područjima Jugoistočne Europe „Under City 2012“.

Premda se prema programu očekivalo kako će skup otvoriti dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, on se ipak nije pojavio, što svakako čudi budući da su upravo tuneli, kojima se ovaj skup bavi, jedan od njegovih najdražih infrastrukturnih prometnih rješenja.

Predsjednik hrvatske podružnice ITA (International Tunneling Association) Davorin Kolić otvarajući skup istaknuo je kako se, bez obzira na krizu, u Hrvatskoj razvijaju mnogi projekti. Pritom je spomenuo luku Rijeka, koja je zbog svog položaja, ali i morske dubine u akvatoriju idealna i za prihvat većih brodova, te prometne koridore V i X, autoceste i prateće željezničke pruge.

Napomenuo je kako je, osim nekih velikih tvrtki iz Europske unije, za ulaganje u te projekte zainteresirana jedna kineska tvrtka koja upravo pregovara s hrvatskom vladom.

Što se tiče tuneliranja u Dubrovniku, Kolić je istaknuo kako je u tijeku izgradnja trafostanice Srđ te tunel za električne kablove u duljini jednog kilometra. Spomenuo je i namjeru dubrovačke gradske uprave da u samom centru grada izgradi nekoliko tunela.

Kao moguća tunelska rješenja na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije Kolić je istaknuo tunel Korčula – Pelješac, duljine 1280 metara na dubini od deset metara, ukupne vrijednosti 35 milijuna eura, ali i tunel Pelješac – Klek, za kojeg postoje tri varijante izgradnje (položen po morskom dnu, koso ovješen ili kombinirani).

U razdoblju od 2012. do 2020. godine naglasak u izgradnji bit će, kazao je Kolić, na razvoju prometne infrastrukture u gradovima uz obalu, pritom računajući na prekograničnu suradnju i korištenje sredstava iz fondova Europske unije.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist