Grad

VLAHUŠIĆ O ČINGRIJI “Imat ćemo kombinaciju luksuznog i građanima dostupnog”

VLAHUŠIĆ O ČINGRIJI "Imat ćemo kombinaciju luksuznog i građanima dostupnog"

Grad Dubrovnik će iskoristiti pravo prvokupa Vile Čingrije nakon što država završi novu procjenu vrijednosti te nekretnine.

– Pokazalo se da ima 15 do 17 vrlo ozbiljnih interesanata za Vilu Čingriju, što mi je jako drago, jer nitko od njih ne može kupiti vilu prije Grada Dubrovnika. Vila Čingrija s pripadajućim parkom je povijesno zaštićeno dobro i imamo pravo prvokupa – rekao je Vlahušić danas tijekom obilaska Parka Batala.

– Jučer smo dogovorili s ravnateljem DUUDI-ja Mladenom Pejnovićem te Katarinom Čop koja u DUUDI-ju vodi taj projekt, da će napraviti ubrzanu procjenu vrijednosti. Stara procjena je bila 14 milijuna kuna, koje smo osigurali u proračunu ove i naredne godine. Očekujemo da će nova procjena biti nešto veća, ali ne puno veća od stare. Možda ćemo do kraja godine imati sav novac na računu, jer Grad dobro posluje, pa ćemo je moći kupiti jednokratno, ako Gradsko vijeće prihvati ponudu. Ako bude Gradskog vijeća – izjavio je Vlahušić.

Kad je riječ o budućoj namjeni prostora Vile Čingrija, Vlahušić ističe kako ‘dijeli ideju drugih interesanata’.
– Park i sve javne površine trebaju se proglasiti javnima i da budu u cijelosti dostupni javnosti. Za Vilu Čingrija i prostor oko nje koristili bi model Brsalja, Nautike i Dubravke. Dakle, da imamo objekt visoke ugostiteljsko-turističke vrijednosti, a da na prostoru oko vile budu male kafeterije i slastičarnice, kako bi svi mogli sjesti i uživati u prekrasnim perivojima, popiti kavu za par kuna, kupiti sitni suvenir. Bila bi to kombinacija luksuznog i skupog, što odgovara samoj kući, i nečeg dostupnog svim građanima, što bi bilo u vrtu – objasnio je Vlahušić, zaključivši na kraju:

– Kroz najam bi nakon 15 godina mogli u cijelosti vratiti investiciju i Grad ne bi imao nikakav trošak. To se zove mudrost, kad zaštitimo javni interes i kupimo 8000 četvornih metara kuće na samom ulazu u Grad. Po novom projektu, s tunelom i projektom oko grada, Ulica dubrovačkih branitelja bit će pješačka zona osim za lokalno stanovništvo. Bit će to ulaz u grad šetnicom preko Boninova, a neće nas koštati ništa. To je umijeće vođenja javnih financija!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist