Politika

Vlahušić ne popušta – ništa od referenduma

Vlahušić ne popušta - ništa od referenduma

Stijepo Butijer i Nike Sudarević zaustavili su lani projekt golfa na Srđu, rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić, odbivši točku o UPU-u golf na Srđu maknuti

s današnjeg dnevnog reda Gradskog vijeća.

Prijedlog HDZ-a o skidanju točke podržao je i nezavisni vijećnik Pero Vićan, no ne u dijelu raspisivanja referenduma.
 
– Prihvaćam dio iz prijedloga HDZ-a da se točka danas skine s dnevnog reda i da se provedu dodatne konzultacije sa svim zainteresiranim subjektima, a eventualnu odluku o referendumu donijet će onaj koji po zakonu to može. Naš je prijedlog je da se točka skine i da gradonačelnik s gradskom upravom napravi dodatne konzultacije – rekao je Pero Vićan.

No, Vlahušić je na to rekao odlučno – NE nazvavši prijedlog HDZ-a politikanstvom, izuzevši iz tog epiteta nezavisnu listu, što je izazvalo smijeh u vijećnici.

– Neću prihvatiti da se točka skine s dnevnog reda, možemo zatražiti pauzu, ali budimo potpuno otvoreni i jasni. Svaki klub može imati svoje stavove, ali njedna politička stranka do danas nije ovaj projekt dovodila u pitanje.

Lani je zaustavljen na sastanku u Ministarstvu kojega je vodio Branko Bačić – rekao je Vlahušić, navevši kako su na njemu bili uz investitore i Dubravka Šuica i Frano Matušić. Optužio je zapravo županijski HDZ za zaustavljanje projekta golfa na Srđu zbog gradnje zgrada koje ne smiju, sukladno gradskom GUP-u biti vidljive iz Grada.

– Ova gradska uprava bavit će se zakonom koji kaže da treba provesti proceduru – zaključio je Vlahušić, zatraživši stanku za konzultacije s vijećnicima koalicije.
U međuvremenu je Šuica sazvala mini konferenciju za novinare

– Gradonačelnik u svojoj poznatoj maniri izvrtanja teza proglašava naš prijedlog politikantstvom. Stojimo iza planova, ali ne i javne rasprave u kinu Sloboda i prijedloga UPU-a koji nije bio usklađen sa županijskim Prostornim planom – rekla je Šuica, ponovivši kako HDZ ne traži referendum radi sebe samih, nego radi građana i Vlahušićevog predizbornog obećanja.

– Nismo protiv projekta, ali smo kao opozicija dužni ovako postupiti. Ovo nije ni oportunizam ni licemjerstvo – rekla je Šuica dodavši kako HDZ ne želi prejudicirati rezultate referenduma.

Nakon konzultacija vladajuće koalicije Vlahušićev prijedlog je da se UPU nakon provedene procedure i dobivenih svih suglasnosti prije gradonačelnikovog konačnog potpisa dostavi Gradskom vijeću na tematsku sjednicu. Zapravo Vijeće će ili gradonačelniku dati ovlasti za konačni potpis, ili će se tražiti mišljenje građana, odnosno odluka će tada biti na samom Gradskom vijeću.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist