Aktualno

Vlahušić krenuo stopama Bandića

Vlahušić krenuo stopama Bandića

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić odlučio je krenuti stopama svog zagrebačkog kolege Milana Bandića. I nije da se s Bandićem ne voli uspoređivati.

Dapače, uzimao ga je u usta nekoliko puta, pa i na sjednicama Gradskog vijeća, a na početku njegovog mandata prije tri i kusur godine mediji su im po ljepoti uspoređivali i – glasnogovornice. Jer tada je Vlahušićeve odnose s javnošću odrađivala Antonela Đurđević Bujak, a Bandiću Iva Mija Erak.

No, vratimo se novijim datumima. Vlahušić je, osim što je izgleda shvatio kako bi koji glas više na predstojećim lokalnim izborima mogao dobiti zahvaljujući komunalijama, čega je njegov sveprisutni kolega Bandić odavno svjestan pa je njegov dnevni gradonačelnički itinerar jako zgusnut, krenuo i korak dalje. Izdao je prvi broj komunalnog mjesečnika kojega besplatno dijeli građanima. Baš poput svog zagrebačkog kolege Bandića koji još od 2008. godine tiska novinu sličnog naziva, Zagreb.hr.
 
BANDIĆEV DVOTJEDNIK, VLAHUŠIĆEV MJESEČNIK
 
I poput Bandića Vlahušić se bacio na projekt tiskanja novine, jer je najvjerojatnije shvatio kako su izbori jako blizu, te da na svojoj strani mora imati barem jedan medij. A kud ćeš boljeg predizbornog 'oružja' od vlastitog mjesečnika, koji se eto građanima dijeli besplatno, a služi za samo promociju i samohvalu.

Za razliku od svog 'velikog brata' Bandića, koji je još 2008. godine prvi broj, doduše dvotjednika, Zagreb.hr-a tiskao u 400 tisuća primjeraka u pravoj tiskari, Tiskari Zagreb, Vlahušić je svoju medijsku bebu odlučio tiskati u 7 tisuća primjeraka u tiskari Fotostar. No dobro, daleko smo mi po broju stanovnika od Zagreba. Broj stranica je isti – 32, a ni sadržaj nije nešto pretjerano različit – Bandić amo, Vlahušić tamo, i tako redom.

No, za razliku od Dubrovnik.hr-a Zagreb.hr ima pravu novinsku redakciju. Uz glavnog i izvršnog urednika u redakciji je šest novinara i jedan fotoreporter. Dubrovačka redakcija, ilitiga uredništvo broji tri čovjeka. Uz gradonačelnikove PR-ovce Zorana Obradovića i Maria Tevšića, koji rade u Odsjeku za odnose s javnošću Grada Dubrovnika tu je i volonterka Kristina Vegar. A kako je Zoranu i Mariju uređivanje ovog gradskog mjesečnika dio njihovog redovnog posla kojeg ionako obavljaju u gradskoj upravu, taj im se rad neće dodatno honorirati.
 
PR-OVCIMA 'NOVINA' REDOVNI POSAO
 
– Zoran Obradović i Mario Tevšić za svoj rad u gradskoj upravi dobivaju mjesečnu plaću određenu Odlukom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizacijom radnih mjesta Grada Dubrovnika, a uređivanje i pisanje komunalnog mjesečnika samo je jedan od radnih zadataka koji obavljaju sukladno radnom mjestu na koje su raspoređeni. Uređivanje službene web stranice, Facebook profila i stranice te Youtube kanala, ali i interaktivno multimedijsko praćenje kolegija komunalnih poduzeća samo su neki od projekata koje vode što, kao i mjesečnik Dubrovnik.hr smatraju svojim redovnim poslom. U skladu s mogućnostima, služba za odnose s javnošću razvijat će i druge projekte, a njeni službenici će, kao što je i primjereno, za taj rad dobivati plaću – odgovoreno nam je iz Grada Dubrpovnika na pitanje hoće li se Zoranu i Mariju ovaj posao u mjesečniku dodatno honorirati. Za razliku od njih dvojice koji dakle imaju posao u gradskoj upravi Kristina Vagar je volonterka.

– Kristina Vegar je volonterka u gradskoj upravi i nije u radnom odnosu, a njeni kolege i nadređeni službenici vrlo su zadovoljni njenom odlučnošću, angažmanom, marljivošću i odnosom prema poslu i radnim zadacima. Volonterski rad dat će joj radno iskustvo, a uvjereni smo da će joj znanja i vještine stečene obrazovanjem i volontiranjem biti korisne u pronalasku stalnog posla u javnom ili privatnom sektoru – mišljenja su u Gradu Dubrovniku.

No, eto, taj mjesečnik ipak nešto košta. Trošak prvog broja iznosio je tako 14 100 kuna, što uključuje, istaknuli su iz gradske uprave, grafičku pripremu, tisak, dostavu i distribuciju komunalnog mjesečnika. Ukupni trošak do kraja godine, ako ta cifra ostane nepromijenjena bit će 84 600 kuna.

Dubrovnik.hr tiska se u Fotostaru. Na pitanje po kojem je natječaju izabrana tvrtka za tiskanje komunalnog mjesečnika Dubrovnik.hr, kada je natječaj raspisan i koliko se tvrtki javilo te pod kojim uvjetima odgovoreno nam je kako je „usluga tiska i prijeloma komunalnog mjesečnika naručena i isporučena sukladno proceduri koju propisuje Zakon o javnoj nabavi.“

Tko zna, možda nas gradonačelnik za koji dan iznenadi i besplatnom telefonskom linijom koja bi od 0-24 sata bila otvorena za pitanja građana. Baš poput zagrebačkog mu kolege koji je ima – Vi, pitate gradonačelnik Bandić, uuups Vlahušić, odgovara…

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist