Aktualno

Vlahušić duguje Poreznoj 7 milijuna kuna!

Vlahušić duguje Poreznoj 7 milijuna kuna!

Tvrtka VIAM, u vlasništvu poduzetnika Mladena Vlahušića, brata aktualnog HNS-SDP-ovog gradonačelnika Dubrovnika i kandidata za drugi gradonačelnički mandat Andra Vlahušića duguje 7 milijuna kuna Poreznoj upravi!

FINA je blokirala njegov račun, a kako doznajemo iz krugova bliskih Poreznoj upravi ta financijska institucija pokrenula je i ovršni postupak. To znači da država nije uspjela naplatiti svoja potraživanja, stoga će pljenidbom imovine tvrtke pokušati namiriti dugovanja vlasnika Mladena Vlahušića. Ono što su nam neslužbeno potvrdili iz dubrovačke Porezne uprave je da je tvrtka već duže vremena blokirana, dug se ne otplaćuje, te zbog dospjelih kamata neprestano raste.

PRIHODI 'ISPOD BANKA'

No sve to ne smeta Mladenu Vlahušiću da sa svojim VIAM-om radi sve važnije infrastrukturne radove u Dubrovniku, kojima je investitor nitko drugi nego njegov brat gradonačelnik Andro Vlahušić. I to novcima iz proračuna Grada Dubrovnika.
Naravno, složna braća su se mudro dosjetila, pa sve radove VIAM obavlja kao podizvođač radova, a posljednji zahvat u nizu je više od 20 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija Ilijine glavice.

Odavno se po Dubrovniku priča kako tvrtka VIAM svoje poslovanje bazira na neprijavljenim radnicima, te prihodima 'ispod banka', a da radi 'na crno' nedavno ga je optužila Marija Plazonja, stanarka s gradilišta na Ilijinoj glavici.

Od vlasnika tvrtke Tolo, Nediljka Tola, jednog od glavnih izvođača radova na Ilijinoj glavici zaduženog za izgradnju pothodnika, kojemu je VIAM podizvođač, dobili smo odgovor kako nam ništa ne može reći, osim da je odnos sa tvrtkom VIAM 'poslovna tajna'.

DUG OD 6 MILIJUNA KUNA ZA PDV

Prema podacima Porezne uprave Dubrovnik na dan 16. travnja 2013. godine Vlahušićev Viam duguje sveukupno 7.024.120,68 kuna. Od toga samo za PDV dužan je 6 milijuna kuna. Iz knjigovodstvene kartice može se isčitati kako je za mirovinsko i zdravstveno VIAM dužan više od 140 tisuća kuna. Viam je koristio povlasticu reprograma dugovanja prema Poreznoj upravi, odnosno državi, no iz dokumenta je vidljivo da unatoč obimnim radovima koje izvodi u Dubrovniku, reprogramirane obveze državi ne plaća redovito.

POD POSEBNOM 'ZAŠTITOM'

Posebno je zanimljivo kako se, premda dužan i blokiran, Vlahušićev VIAM ne nalazi na popisu poreznih dužnika, popularno zvanom 'Linićev stup srama', kojeg je još sredinom prošle godine objavila Porezna uprava. Razlog tome, pojasnili su nam iz Linićevog Ministarstva financija, leži u činjenici što je 'porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga', što je slučaj s tvrtkom VIAM.

Ipak, iako ne plaća dug kroz reprogram, Vlahušić se nije našao ni na popisu revidiranom 26. siječnja ove godine. Upućeni tvrde kako je tvrtka VIAM pod posebnom 'zaštitom', pa tako ne mora ni propisno osigurati gradilište na Ilijinoj glavici, a inspekcije ga zaobilaze. Ipak je on gradonačelnikov brat!
Vlahušić duguje Poreznoj 7 milijuna kuna!
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist