Grad

Vlahušić Bekiću obećao 5 milijuna kuna pomoći

Vlahušić Bekiću obećao 5 milijuna kuna pomoći

Iz Gradske uprave izvijestili su o susretu gradonačelnika Andra Vlahušića s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem.

-Ravnatelj Bekić gradonačelniku je predstavio popis pripremljenih projekata u čijoj realizaciji je zatraženo financiranje iz proračuna grada Dubrovnika za 2017. godinu ukupno vrijednih 5 milijuna kuna. Najznačajniji pojedinačni iznosi odnose se na unapređenje informatičkog sustava bolnice za što je potrebno nešto manje od 2 milijuna kuna te za nabavku novog uređaja za mamografiju vrijednog 900.000 kuna budući da je postojeći tehnološki zastario – ističe se u priopćenju.

-Gradonačelnik je izrazio spremnost da u Prijedlogu proračuna za iduću godinu rezervira zatražena sredstva. Naglasio je kako Grad Dubrovnik iako nema upravljačka prava kontinuirano godišnjim iznosima pomaže Opću bolnicu Dubrovnik jer želi snažan bolnički centar i najbolju moguću uslugu za svoje građane. Međutim, Dubrovačko-neretvanska županija i Država kao vlasnici, rekao je, mora provesti sanaciju dugova jer Grad ne smije financirati redovnu djelatnost bolnice – kaže se u priopćenju.

-Infrastrukturno i sadržajno bolnica je dobro opremljena, ali smanjivanje broja usluga će se nastaviti bez dovoljnog broja liječnika i medicinskog osoblja te reduciranjem broja korisnika bolničkih usluga s obzirom na tešku prometnu dostupnost pacijenata iz doline Neretve, povećani broj liječnika specijalista s privatnim ordinacijama i nedostatkom specijalista u dubrovačkoj bolnici – upozorio je gradonačelnik.

-Zbog toga je potrebno okrenuti se pružanju usluga brojnim turistima, u čemu su Grad i Turistička zajednica Grada spremni pomoći – rekao je. Predložio je također da Grad u svom proračunu osigura dodatna sredstva na godišnjoj razini za sudjeluje u financiranju programa gostujućih liječnika.

-Bolje da putuje jedan doktor, nego da 20 pacijenata, naših građana putuje u Split ili Zagreb – zaključio je gradonačelnik. Ravnatelj Bekić je otvorio i pitanje stanovanja za liječnike i druge zdravstvene djelatnike. Kako nedostaje raspoloživih stanova u gradskom vlasništvu, gradonačelnik je s ravnateljem razgovarao o nekoliko različitih modela stambenog zbrinjavanja bolničkog kadra.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako su samo kapitalne donacije u modernu medicinsku opremu dodijeljene Općoj bolnici Dubrovnik tijekom posljednje četiri godine dosežu iznos od 5 milijuna kuna. Prošle godine u suradnji s gradskim komunalnim tvrtkama nabavljen je jedan od najmoćnijih operacijskih mikroskopa Pentero 800.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist