Politika

Vlahušić: Babin kuk je naš!

Vlahušić: Babin kuk je naš!

Nešto smo danas malo rastreseni. Donijet ćemo malo vode. Ja sam se ponadao da će biti i točka o Zakonu o zastavi i grbu – kazao je gradski vijećnik Teo Andrić (HDZ) u svom vijećničkom pitanju.

– Mogu pitati, ali radije bih predložio da svi zajedno damo zaključak o tome grbu. Napravite prijedlog o grbu. Uz to hoćemo da se u preambulu hrvatskog Ustava uvrsti i tradicija dubrovačke republike – predložio je Andrić.

Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić u odgovoru je istaknula kako je započeta inicijativa prema Saboru, koji idući tjedan ide k odboru, a 'predsjednik Sabora upoznat je s time'.
– Prvi je na to ukazao premijer Milanović i to stoji, hvala na prijedlogu – kazala je Šimac Bonačić.
– Drago mi je čuti da ste poduzeli mjere, ali ja bi ih još pojačao – odgovorio joj je Andrić, a predsjednica GV-a Muratti dodala je kako će Vijeće uputiti inicijativu.
– Sročit ćemo u duhu zakona jedan prijedlog i vi ćete nam pomoći – izjavila je Muratti.

Gradski vijećnik Marinko Vlahinić (HDZ) postavio je pitanje dvojici kandidata za gradonačelnika, Vlahušiću i Šalji:
– Dubrovnik je regionalno središte, a iz njega odlaze i carina i trgovački sud. Nikoga ne optužujem, no osjećate li se odgovornim što ste ostavili 90 milijuna kuna duga Bolnice kad ste otišli, jer zbog tog duga bolnica prelazi u vlasništvo države, što je prvi put u povijesti grada, da Dubrovnik ne vodi samostalno skrb o zdravlju sugrađana? Osjećate li se odgovornim, gradonačeniče?- pitao je Vlahinić Vlahušića, a Šalju je zapitao:

– Više od pola mandata govorite da svoj posao zamjenika ne obavljate u punom smislu te riječi. Razloge svog nerada pokušali ste objasniti zakonom koji je nedorečen. Čitam u jednom tjedniku, gdje vam je novinar dao pitanje "Zašto onda niste dali ostavku?", vaš odgovor je bio "Da sam otišao iz vijeća, tko bi čuo za Šalju?". Ako ste mandat htjeli iskoristiti kao promidžbu, moralno bi bilo da ste iskoristili članak 39. Statuta Grada Dubrovnika i podnesete ostavku. Mogli ste taj posao odrađivati volonterski – kazao je Vlahinić.

Vlahušić je Vlahiniću odgovorio kako je on 'odgovoran za bolnicu i to znaju svi koji su se liječili'.
– Stvorio sam najbolju regionalnu bolnicu koja je prepoznata kao drugi centar izvrsnosti. Dug nije napravila niti jedna uprava niti jedne bolnice. Nitko nije napravio dug zato što je liječio ljude. Ili liječite ili ne radite. Država je priznala da nije platila sve troškove – odgovorio je Vlahušić.

Šalja je pak na novi poziv na ostavku odgovorio:
– Tema moje ostavke proteže se već tri godine i meni se uporno postavlja pitanje zašto? Mene su izabrali građani i oni su jedini relevantni da prosuđuju, i to će oni moći procijeniti. Mislim da moja ostavka ne dolazi u obzir, radio sam srcem. Moja stranka i ja nismo zadovoljni predizbonim dogovorom, a osobno nisam odgovoran jer nemam ovlasti – kazao je Šalja i dodao:
– Upozoravao sam na stanje funkcija i kako se ovlasti dogradonačelnika moraju maksimalno definirati, ali to nije definirano i ja nisam kriv za to – izjavio je Šalja.

Vijećnik Vlahinić Vlahušiću je odgovorio kako je osobno zadovoljan radom Bolnice i baš zbog toga i brine.
– Briga je opravdana jer je riječ o centralizaciji. Nema tog ravnatelja koji će napraviti bolje poslovanje, no centralizacija ne vodi ničemu. Dug će biti i kad odete iz gradske uprave – kazao je Vlahinić, koji je Šaljin odgovor komentirao riječima:
– Nisam vas pitao zašto niste dali ostavku. Vaše pravo ste iskoristili. Smatrate li da zbog sukoba i odnosa u koaliciji niste dali svoj maksimum? Tvrdite da ste bili spriječeni. Zašto niste iskoristiti članak 49. i radili to volonterski? To bi vam građani više valorizirali! – kazao je Vlahinić Šalji.

Gradski vijećnik Antun Pravedan (HNS) pitao je gradonačelnika hoće li na vrhu Srđa, na kraju križnog puta, biti izgrađena i kapelica, koja je planirana, a 'građani misle da je za neizgradnju kriva gradnja golf terena'. Zamolio ga je i da 'nakon tri godine ismijavanja oporbe' vijećnike informira o odluci drugostupanjskog suda da se proces oko zemljišta na Babinom kuku između Grada Dubrovnika i Valamara vrati na ponovno suđenje.
– Ispunjam svoja obećanja od 2005, arhitekt Nikola Bašić dopunit će križni put, a završena je pieta sa 1,60 metara. U dogovoru s biskupom financirali smo kip i bit će na vrhu platoa Srđa. Želimo da građani plate križni put kroz proračun – kazao je Vlahušić, a na temu Babina kuka je odgovorio:
– Babin kuk je naš! Zahvalio bih kolegici Marunčić na inzistiranju da se predmet riješi i dobili smo pravomoćnu odluku i predmet se vraća na početak – pohvalio se Vlahušić.
– Želimo da park bude građanski, to je javno dobro, za Županiju, Ugostiteljsku školu, to ne pripada sadašnjim vlasnicima – dodao je gradonačelnik.

Gradska vijećnica Dubravka Marunčić (HDZ) prvo je kolegi Pravedanu spočitnula da ona nije 'koleginjica', a gradonačelniku poručila da prouči propise i ne busa se u prsa.
– Nemojte mantrat ljude – poručila je Marunčić gradonačelniku, koji je njoj odgovorio kako se osobno cijelo vrijeme zalagao za povrat zemlje, a da Marunčić očito ne želi taj povrat. Vijećnica Marunčić mu je replicirala:
– Htjela sam uvjeriti javnost da se ne radi o pravomoćnoj presudi .

Sanja Putica (HDZ) istaknula je u svom pitanju problem regulacije prometa i autobusnih linija 5 i 2a u Lapadu.
– Morate popraviti regulaciju voznog reda! Uvodite liniju kroz Solitudo, a ukidate ono na što ste ih prvotno naučili. Gradom vlada prometni kaos. Veseli me svaki napredak grada, međutim, postavljam pitanje kakvi su to projekti kad vi 'ad hoc' odlučujete gdje će izaći pothodnik? Gdje je tu inspekcija? To je zamagljivanje pred izbore! Šteta je što vizionarski niste planirali projekt kao nastavak i idejno rješenje koje je bilo gotovo, pokretne skale u Bogišićevom parku do Pila, tad ne bi bilo problema – kazala je Putica.

Gradonačelnik joj je odgovorio kako 'Libertas ima 16 novih autobusa, dovoljno buseva i zadovoljne ljude i jedna od najzdravijih gradskih tvrtki'.
– Vjerujem da će direktor Deranja poslušat vaš savjet – kazao je gradonačelnik, dodavši kako za Ilijinu glavicu postoji sva dokumentacija.
– U dogovoru smo sa školom i zahvaljujem se ravnateljici. Mislim da će djeca dobiti najviše, posebno djeca iz škole s posebnim potrebama, bit će i lift s druge strane ulaza u podhodnik. Što se tiče pokretnih skala, nemamo 17 milijuna eura i nismo se usuglasili – odgovorio je Vlahušić.

– Kroz cijeli svoj mandat vi ste spasitelj produžetka sezone, a sad ste sve napravili da ni izbliza nismo spremni prihvatiti turiste i sezonu, od čega velika većina živi. A što se tiče Ilijine glavice, vidjet ćemo u proračunu koliko ste ishitreni bili! – replicirala mu je Putica.

Nezavisnu vijećnicu Mariju Deliju zanimala je situacija sa žičarom na Pločama, posebno nakon sudske odluke u korist stanarke u susjedstvu žičare Jelene Remetin.
– Ne postoji stanovnik koji ne zna moju ulogu kako bi žičara postala legalna i i kako bi pripala Gradu. Žičara nema koncesiju! Pisao sam desetke pisama, držao javne istupe i tražim najmanje – trajnu koncesijsku naknadu. Ukoliko je upravni sud presudio, ovo Gradsko vijeće će premjestiti za dvadeset metara do vatrogasaca i žičara će kao gradska ići na Srđ. Ali s Excelsom nastavljamo i žičara će biti 10 kuna i svi ćemo živjeti u suglasju – odgovorio je Vlahušić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist