Aktualno

Vlaho i Duje bdiju nad Pelješkim mostom

Vlaho i Duje bdiju nad Pelješkim mostom

Hrvatski domoljubni stožer i Udruga Pelješki most ove su subote na prilazima budućeg Pelješkog mosta Pelješac, u Komarni i na Brijesti, svečano otkrili i blagoslovili anđele sv. Duje i sv. Vlaha.

Mladi maratonci preplivali su stazu buduće trase, a ronioci su spustili ploču od nehrđajućeg čelika na polovici budućeg mosta. Riječ je o brončanim replikama Stepinčevih anđela.

Svečanosti su nazočili i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te slitski mu kolega Zlatko Ževrnja, koji su prigodnim riječima poduprli ispravnost i opravdanost povezivanja juga Hrvatske čvstom vezom-mostom.

Branka Šeparović ispred Udruge Pelješki most kronološki je poredala najznačajnije datume i probleme vezane uz još nedovršeni most. Naime, kako se već ranije spominjalo u najavama današnjeg događaja, u politički nestabilnom hrvatskom okruženju i nadalje postoje osvajački interesi, napose velikosrbijanski, koji i danas otvoreno govore o svojem navodnom „povijesnom“ i „kulturnom” pravu na Dubrovnik odnosno jug Hrvatske.

– Zbog takvih i mnogih drugih razloga, svjesni dijelovi hrvatskih državnih institucija priredili su sve administrativne pretpostavke za gradnju Pelješkog mosta, pa je 2007. godine započela njegova gradnja i planiran dovršetak upravo ove, 2015. godine. Međutim, sadašnja Vlada Republike Hrvatske je 2012. godine obustavila izgradnju Pelješkog mosta i započela kampanju manipuliranja javnim mnijenjem kako bi time spriječila odnosno u nedogled odgodila njegovu izgradnju. Na tragu takve sramotne i veleizdajničke državne politike, bilo je i pokušaja saborskog ratifikacijskog otuđenja hrvatskog morskog teritorija u korist susjedne Bosne i Hercegovine – smatraju u ove dvije udruge. Polazeći od činjenice da je izgradnja Pelješkog mosta jedino pravo rješenje za ove hrvatske probleme, Udruga Pelješki most već nekoliko godina zagovara nastavak njegove izgradnje, poduzimajući konkretne potporne radnje.

Danas su i dubrovački domobrani pribivali blagoslovu Stepinčevih anđela iz Lepoglavske crkve.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist