Kultura

VLADO GOTOVAC U DVORU ‘Pjesnici! Svijetu ste potrebni da bi trajao’

VLADO GOTOVAC U DVORU 'Pjesnici! Svijetu ste potrebni da bi trajao'

U Kneževu dvoru će se u nedjelju, 24. kolovoza s početkom u 20 sati u organizaciji Instituta Vlado Gotovac iz Zagreba u suradnji s Dubrovačkim ljetim igrama održati večer poezije Vlada Gotovca.

Stihove Vlada Gotovca recitirat će doajeni hrvatskog glumišta, Doris Šarić Kukuljica i Tonko Lonza, a Slobodan Prosperov Novak, povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar, teatrolog i prije svega Vladov dugogodišnji prijatelj, osvrnut će se na Vladov lik i djelo. U ovoj predivnoj večeri sudjelovat će i prof. dr. sc. Simona Šandrić Gotovac, supruga i predsjednica Instituta Vlado Gotovac, a sve će glazbeno popratiti renesansni ansambl Plazarius.

Pozivamo sve one koji su voljeli, poznavali i osluškivali Vlada Gotovca da nam se pridruže u nedjelju, 24. kolovoza u 20.00 sati u Kneževu dvoru. Ulaz je besplatan.

Institut Vlada Gotovca osnovan je s ciljem poticanja i znanstveno i stručnog usavršavanja mladih stručnjaka i studenata u duhu djela Vlada Gotovca. Važna djelatnost Instituta usmjerena je i na upostavljanje i razvijanje suradnje sa sličnim institutima, udrugama, zakladama i drugim organizacijama u zemlji i inozemstvu, kao i sa svim kulturnim, umjetničkim, znanstvenim, sveučilišnim i nastavnim institucijama te ostalim vladinim i nevladinim organizacijama koje podupiru rad Instituta. Inicijativa za osnivanje iskaz je želje prijatelja pokojnog Vlada Gotovca da nastave njegovo djelo. Institut kao takav neovisan je u djelovanju, te je nevladina i nestranačka institucija. Vlado Gotovac uvažavao je različitosti i raznolikosti među ljudima i to je obilježilo cijeli njegov život. Ono što nam je ostavio i u čemu možemo svi sudjelovati i što može biti temelj zajedničkog napredovanja njegovo je djelo. Stoga je ideja o osnivanju Instituta plemenita i hrabra ideja u spomen velikom čovjeku, za boljitak hrvatskog društva.
Vladimir “Vlado” Gotovac (Imotski, 18. rujna 1930. – Rim, 7. prosinca 2000.) pjesnik, esejist, filozof, kritičar suvremene umjetnosti, novinar televizijskih i radio programa Zagreb, veliki hrvatski govornik i političar, liberal. Rođen u Imotskom, diplomirao filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu.

Već tijekom studija piše i uređuje razne književne časopise. Radi na HRTu u dramskom programu i u redakciji za kulturu. Uređuje emisiju Panorama, prevodi literaturu sa slovenskog i francuskog jezika. Prijateljuje s likovnim umjetnicima okupljenima oko Galerije Forum kojoj je bio i jedan od utemeljitelja (1969.). Poznavatelj je i ljubitelj svih oblika umjetnosti: književnosti, slikarstva, kiparstva, glazbe (klasične i moderne), a posebno suvremene likovne umjetnosti. Gotovac je odrastao s Danteom, Dostojevskim, Camusom, Sartreom, Heideggerom, Hegelom, Kierkegaardom, sa Simon Weil, ali još više i intimnije prožet je tradicijom hrvatske poezije, pjesništvom i esejima Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića.

U Okružnom zatvoru u Zagrebu ispisao je svoju literarnu biografiju, opisujući tri faze svoga odrastanja: u prvoj se naziva Mjesečevom ludom, dječakom koji se pripremao za svijet koji nigdje nije postojao, u drugoj fazi vidi sebe kao Crnoga princa, oduševljena filozofima i slikarima doba u kojem je živio, dok se u trećoj fazi naziva Idiotom vječnosti, koji zna da je u životu najljepše boriti se za unaprijed izgubljenu stvar.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist