Hrvatska

Vlada uopće nije poslala zahtjev EK za sufinanciranje Pelješkog mosta

Vlada uopće nije poslala zahtjev EK za sufinanciranje Pelješkog mosta

Vlada RH nije još uopće poslala Europskoj komisiji zahtjev za sufinanciranje projekta izgradnje Pelješkog mosta! Potvrdio je to HRT-u glasnogovornik EK Jakub Adamovicz.

Podsjećamo, ranije su iz Vlade RH krenuli da realizacija projekta kreće od jeseni. Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, tvrdi da će na jesen biti raspisan natječaj, a radovi bi mogli početi nakon izbora, na proljeće iduće godine. Iz Vlade vjeruju da će se most sufinancirati europskim fondovima, i to u iznosu do 85 posto troškova. U Europskoj komisiji takvih planova hrvatskih vlasti, međutim, nisu još svjesni. Pa je i upitno hoće li im odobriti sredstva i kojoj količini, prenosi Index.hr

“Vrlo je važno da hrvatska strana podnese službeni zahtjev. Očekujemo da to učini potkraj 2015. ili početkom 2016., dakle, u ne tako dalekoj budućnosti. Kad se taj službeni zahtjev primi, trebamo tijekom tri mjeseca donijeti odluku, znači relativno brzo. To što se sada govori, preuranjeno je. Za nas je to samo hrvatsko stajalište, ali vrlo je jasno da iz perspektive EK odluka još nije donesena”, kaže Adamovicz.

Hajdaš Dončić je, pak, objasnio da se novac iz Europe ionako ne može očekivati unaprijed. Država mora osigurati sredstva za financiranje projekta, a EU kasnije ta sredstva refundira, kaže ministar prometa.

“Sama država osigurava sredstva i tek nakon isporuke, reći ću, okončanih situacija EU refundira novac u taj isti fond. U trenutku raspisivanja građevinskih radova, tj. danog natječaja za izvođače projekta, svi troškovi su prihvatljivi i onda, prema uobičajenoj proceduri, kada dođe vrijeme, računi se šalju, oni se provjeravaju i dobivate novac natrag. Dakle, nikad ne dobivate novac unaprijed, nego ga dobivate nakon izvršenih radova”, izjavio je Hajdaš Dončić.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist