Aktualno

Vlada se zadužila za milijardu i pol kuna!

Vlada je odobrila novo zaduživanje države!

Riječ je o iznosu od 200 milijuna eura kojim se krpa državni proračun.

"Vlada Republike Hrvatske je održala je telefonsku sjednicu na kojoj je ministru financija Slavku Liniću dala suglasnost za zaduživanje Republike Hrvatske u iznosu od 200.000.000,00 eura radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu. Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, predviđeni su primici od prodaje dionica i udjela u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru  u iznosu od 3.000.000.000,00 kuna. Realizacija povezanih postupaka privatizacije te ostvarenje planiranih prihoda neće biti dovršena tijekom 2013. godine čime se u svrhu ostvarenja utvrđenog Računa financiranja ukazuje potreba dodatnog zaduživanja", stoji u priopćenju Vlade.

Da će zadužiti državu za novih 200 milijuna eura, kratkoročnim kreditom kod jedne poslovne banke, najavio je prošlog tjedna ministar financija Slavko Linić, istaknuvši da je riječ o mostnom kreditu u koji se ide računajući na sredstva od privatizacije Croatia osiguranja: "Manje više smo ga naslonili na primanja po osnovi privatizacije", potvrdio je Linić, prenosi index.hr

Tim će se kreditom zatvoriti ovogodišnji proračun, dok od prošlomjesečnog zaduženja po izdanim obveznicama u vrijednosti od 1,75 milijarde dolara još nije ništa korišteno: "Ono ostaje za iduću godinu, a to znači da smo prvih četiri mjeseca kompletno pokriveni prihodima primanjima iz te obveznice za obveznice za financiranje svih obveza iz proračuna i servisiranja dugova".

Pročitajte još

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

Dulist.hr

PROVJERILI SMO Dubrovnik ima više od 27 tisuća vozila

Andrea Falkoni Račić