Aktualno

Vlada RH: Strateški projekti prije svega i svih

Vlada RH: Strateški projekti prije svega i svih

Za investicije od gospodarskog značaja za Republiku Hrvatsku koje Vlada uvrsti na listu, država će imati pravo izvlaštenja privatne imovine i moći će mimo lokalnih jedinica donositi odluke o izdavanju građevinskih dozvola.

Naime, kako donosi Novi list, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na mišljenje u Vladu i ministarstva poslao je prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, koji bi mogao biti usvojen odmah poslije Nove godine.

Zakonom se želi olakšati investiranje i ukloniti sve administrativne barijere za kapitalne javne ili privatne projekte koje Vlada uvrsti na popis projekata od strateškog nacionalnog interesa, a na tom popisu bit će odmah u startu barem stotinjak strateških projekata.

– Cilj zakona je skratiti i znatno ubrzati procese ishođenja ukupne dokumentacije neophodne za ostvarenje projekata. Definiraju se procedure i načini ostvarenja investicijskih projekata, izvedba projekata, te se investicija uz podršku države prati sve do stavljanja u funkciju, pa čak i post-investicijske faze – ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Ministar Vrdoljak na ovom zakonu je počeo raditi još dok je vodio resor graditeljstva, budući da se zakon dobrim dijelom odnosi na olakšavanje procedura u izgradnji. Kad se zakon usvoji, donosit će se odluka Vlade o svakom pojedinačnom investicijskom projektu, te se stoga očekuje znatno bolja i brža koordinacija među tijelima državne i lokalne uprave.

Vlada u zakonu utvrđuje i kriterije da bi potencijalni investitor ušao na Vladinu listu, a za svaki projekt Vlada će donijeti i odluku o odgovornim osobama i preciznim rokovima na provođenje projekta.

– Najvažnije je da zakon vrlo precizno utvrđuje kriterije po kojima će netko ući na Vladinu listu: veličina investicije, broj novih radnih mjesta koje otvara, razvoj tehnologija, doprinos društvenoj zajednici… Napokon kreće ubrzavanje projekata, a Hrvatska postaje konkurentna – kaže Vrdoljak.

Očekuje se da će državna vlast moći i mimo lokalnih jedinica donositi odluke o izdavanju građevinskih dozvola. Ministar Vrdoljak uvjeren je da neće biti problema s gradovima i općinama u provođenju ovih strateških investicija, dapače da će sadašnje političke opstrukcije, kojih je znalo biti na terenu, sada otpasti.

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić navodi nekoliko projekata koji će se zacijelo naći i na Vladinu popisu strateških investicija: od golf zone na Srđu u Dubrovniku vrijedne 130 milijuna eura u prvoj fazi, preko Dubrovnik Pearl turističkog kompleksa gdje će se aktivirati dva milijuna četvornih metara turističkog zemljišta, preko također turističkog projekta na Šolti gdje se planira zapošljavanje 400 ljudi, potom u Istri golfa u Dajli, te Pineti i Muzilu, ali i tvornice bioetanola u Vukovaru, gdje američki investitori planiraju uložiti oko milijardu kuna.

– Zakon će se odnositi i na imovinsko-pravne odnose, i na dodjelu koncesija, izdavanje građevinskih dozvola, prostorne planove, granice šumskog i poljoprivrednog zemljišta, pomorskog dobra… Država će dobiti pravo izvlaštenja. Ukida se lokacijska dozvola, smanjuje administriranje. Jako sam ponosan na taj zakon. To pojednostavljeno znači sljedeće: Vlada utvrdi da je neki projekt, primjerice LNG, strateški za Hrvatsku, i – krećemo! Dobivamo brzinu, sigurnost, transparentnost. Sve što nam sada nedostaje. Pritom, lokalna zajednica dobiva ono što danas najviše fali – kruh, posao, novac. Nitko ne misli bilo koga preskočiti ili zaobići – kaže Vrdoljak.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist