Natrag
22.2.2019 01:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vlada razmišlja smanjiti PDV na hranu

15.8.2012 @ 16:09 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Vlada razmišlja o smanjenju PDV-a na hranu koja bi, prema najavama poljoprivrednika i ekonomista, mogla poskupjeti zbog suše, donosi index.hr. Ekonomisti pozdravljaju takvu inicijativu.

Poskupljenje poljoprivrednih proizvoda neizbježna je posljedica suše koja je uzrokovala nestašicu hrane ne samo kod nas nego i u Europi, Rusiji te Americi. Poljoprivrednici su nekoliko puta apelirali na Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema, a apel su jučer uputili i sindikati da se PDV na hranu smanji na pet posto. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina konačno se oglasio na temu suše i otkrio da Vlada razmišlja o tom prijedlogu.

– Radimo jednu dobru analizu, kvalitetnu analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a na hranu – rekao je Jakovina.  

Ekonomski analitičar Damir Novotny pozdravlja takvu inicijativu i kaže da je Vlada to trebala učiniti početkom godine. To bi, objašnjava, dugoročno imalo pozitivne učinke na cijelo gospodarstvo.

– Naš proračun će u jednom trenutku imati manji prihod zbog toga što ipak visok porez na prehrambene proizvode dosta participira u proračunskim prihodima, ali se može dogoditi onaj pozitivni učinak da će potrošnja prehrambenih proizvoda biti nešto veća ako bi to snižavanje poreza utjecalo na pad cijena – rekao je Novotny.

To ipak neće potpuno zaustaviti rast cijena početkom jeseni, pa je ministar predložio i povećanje carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana