Aktualno

Vlada prihvatila izmjene Zakona o obnovi Dubrovnika

Na jutrošnjoj 92. sjednici Vlada RH je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, kao prijedlog Ministarstva kulture.

Podsjetimo, predloženim izmjenama i dopunama preciziraju se djelatnost i poslovi koje obavlja Zavod za obnovu Dubrovnika te se preciziraju odredbe koje se odnose na programe obnove spomeničke cjeline, pravo i obveze vlasnika i drugih imatelja kulturnih dobara na obnovu unutar granica spomeničke cjeline.

Mijenjaju se odredbe o osnivačkim udjelima Zavoda za obnovu Dubrovnika na način da će osnivači Zavoda biti Republika Hrvatska s udjelom od 60 posto, Grad Dubrovnik udjelom od 30 posto i Dubrovačko-neretvanska županija s udjelom od 10 posto

Mijenja se broj članova i sastav Upravnog vijeća te Stručno-savjetodavnog povjerenstva Zavoda pri čemu se on širi.
– Dosad su u tom tijelu bili većinom konzervatori i restauratori, a želimo proširiti s kolegama koji pripadaju arhitektonskoj struci, kao i s predstavnicima Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode. Na taj se način spomenička cjelina sagleda sa svih svojih aspekata – izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.

– Najvažniji moment ovog Prijedloga jest da se Zavod financira sredstvima osiguranim iz Proračuna Grada Dubrovnika u visini 50 posto ukupnog neto prihoda kojeg Grad ostvaruje od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina – istaknula je Zlatar-Violić.

Također, u prijelaznim odredbama propisuje se da danom stupanja zakona upravljanje i gospodarenje dubrovačkim zidinama kao javnim dobrom u općoj upotrebi preuzima Grad Dubrovnik, a od trećih strana koje su dosad imale pravo korištenja i upravljanja.

Prijedlog bi u izglasanom obliku uskoro trebao doći i na dnevni red Hrvatskog sabora.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija