Hrvatska

Vlada odustaje od ‘outsourcinga’

Zoran Milanović

Vlada je donijela konačnu odluku – odustaje od outsourcinga i odlučila se za model spin-off. To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuhanje, spremanje) biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.

Vlada tvrdi da nitko neće ostati bez posla i da će u novu tvrtku, koja bi se trebala osnovati početkom iduće godine, ući s identičnim ugovorima o radu koje imaju i danas. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić procjenjuje da će u prvoj fazi ostvariti uštedu od oko 280 milijuna kuna na godišnjoj razini. Najviše je prostora za uštede u objedinjenoj javnoj nabavi i racionalizaciji poslovanja budući da se, barem na početku, na plaćama neće moći uštedjeti ništa.

Država ima iskustva s tim modelom, ističe Opačić koja očekuje da će to omogućiti ujednačavanje standarda i kvalitete poslova.

Vlada će prihvatiti taj model do kraja lipnja, nakon toga kreće se u realizaciju, da bi početkom iduće godine bilo osnovano trgovačko društvo u koje bi prešli svi zaposlenici, pri čemu se neće smanjivati njihova prava, najavila je potpredsjednica Vlade.

Tri modela koja je Vlada razmatrala bila su spin-off, samostalno poboljšanje efikasnosti u kući i outsourcing – da privatna poduzeća preuzmu obavljanje neosnovnih djelatnosti i sve zaposlenike.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist