Hrvatska

Vlada od 2015. uvodi porez na štednju od 12 posto

Vlada RH

Samo dan nakon što su ministar Branko Grčić i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić slavodobitno najavili kako do kraja mandata neće biti novih poreza, Vlada je opet sama sebi skočila u usta.

Umjesto od početka 2016., kako je najavljivano još potkraj siječnja prilikom predstavljanja rebalansa, već od prvog siječnja iduće godine uvest će se porez na kamate na štednju od 12 posto, piše Poslovni.hr.

Napisala je to Vlada u Programu konvergencije Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2017., koji je usvojen na sjednici u četvrtak, a potom će biti poslan u Bruxelles.Riječ je o strateškom dokumentu u kojem Hrvatska Europskoj komisiji izlaže mjere i poteze koje namjera povući u ekonomskoj politici, s posebnim naglaskom na fiskalne intervencije u iduće tri godine.

Unatoč obećanjima kako se porezni teret više neće povećavati, barem ne u sadašnjem mandatu, u Programu je vrlo jasno navedeno da se već za osam mjeseci uvodi porez na kamate na štednju od kojeg će u 2015. proračun ojačati 300 milijuna kuna. Ministar financija Slavko Linić rekao je da je odluka o uvođenju novog poreza već od 2015., a ne kako je ranije najavljivano 2016., donesena na sjednici užeg Kabineta 26. ožujka, o čemu je već obaviještena Europska komisija. Aludirajući na jučerašnje izjave, dodao je da je ‘odluka donesena na užem kabinetu, a uži kabinet znači i koalicijski partneri’.

– Svi dokumenti koji su od Vlade otišli prema Europskoj komisiji su usuglašeni dokumenti – poručio je.
Porezni ugriz na zarade od kamata država će provesti kroz izmjene oporezivanja dohotka. Najmanja predviđena stopa od 12 posto poslužit će kao baza za oporezivanje kamata od štednje, od čega će biti izuzete jedino kamate na stambenu štednju.

– Kamate na manje depozite neće biti oporezovane. Konkretne brojke bit će uređene kroz posebni zakon koji će biti donesen na jesen – objasnio je dodavši:

– Građani koji imaju male štedne uloge neće biti podvrgnuti tim porezima već samo oni koji imaju velike depozite, a to će biti regulirano zakonom – rekao je Linić napominjući da porez takav porez postoji u svim članicama Europske unije.

Više o novom porezu pročitajte ovdje.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist