AktualnoKome zidine

“Vlada mora povući štetan Zakon o obnovi”

"Vlada mora povući štetan Zakon o obnovi"

Dubrovačko-neretvanska županija premda je jedan od osnivača  Zavoda za obnovu Dubrovnika bila je isključena iz pripreme Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika.

Županija je zaobiđena te nismo mogli, na naše inzistiranje, ni dobiti službeni tekst nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi spomeničke cjeline te smo zbog toga morali reagirati sa zakašnjenjem – rekao je uvondo župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare.

– Prijedlog zakona je loš i štetan za Grad Dubrovnik i Županiju, te je  nedopustivo  da će u obnovu ulagati samo 1/3 sredstava koja su se do sada izdvajala u tu svrhu.  Neprihvatljivo je da nakon 27 godina država ne ulaže  u obnovu Dubrovnika niti jednu lipu. Naime, do sada su za obnovu spomeničke baštine izdavajana sredstva prikupljena od prodaje karata od zidina, koje je Društvo ulagalo u obnovu i u obnovu su ulagana sredstva koja je Zavod za obnovu dobijao od Vlade, Grada i Županije. U prvom slučaju radilo se prosječno od 40 do 50 milijuna kuna bruto godišnje, a Zavod za obnovu raspolagao je sa 10 milijuna kuna bruto godišnje. Sada je predviđeno da polovina ubranih sredstava  od ulaznica ide za obnovu Dubrovnika, a uopće nisu predviđena sredstva koja bi izdvajala država za Zavod. Po našim izračunima bez obzira na PDV hoće li se plaćati ili ne, sredstva bi se smanjila za 1/3 što je štetno i neprihvatljivo za Grad i Županiju. Postavlja se pitanje zašto i kamo idu preostala sredstva od ulaznica za zidine, zašto ne idu kao do sada za obnovu, i zašto Vlada ne izdvaja svoja sredstva za obnovu Dubrovnika – rekao je župan Dobroslavić dodavši kako je Zavod osnovan s ciljem da bi se i Vlada uključila u obnovu Dubrovnika.

–  Po prvi puta imamo prijedlog da Vlada ne sudjeluje, ali se ta Vlada namjerava kao i do sada dičiti svojim Dubrovnikom – napomenuo je.
Županija koja je bila suosnivač Zavoda sa udjelom od 20 posto, po novom prijedlogu trebala bi imati svega 10 posto suvlasništva.
– To je dogovoreno bez konzultacija sa Županijom što je za nas čudno i neprihvatljivo – naglasio je.

– Vodi se jedan čudan obračun sa DPDS-om, za koji se predviđaju posebne mjere, ukidanje ugovora, oduzimanje sredstava i dokumentacije, što smatramo čudnim, ali podsjeća nas na vremena koja su davno iza nas. Smatramo da taj Ugovor između Grada i Društva treba poštovati – dodao je župan dodavši kako će od Vlade pisanim putem zatražiti povlačenje ovog prijedloga, a od Hrvatskog sabora njegovo odbacivanje.  
– Vlada mora povuči ovaj štetan prijedlog iz saborske procedure, on se treba doraditi i onda eventualno poslati u daljnju procedure. I naravno da i mi budemo u to uključeni – napomenuo je.
 
Što se pak tiče mogućeg razrješenje Ivanke Jemo sa mjesta čelne osobe Zavoda za obnovu Dubrovnika, župan je odgovorio:
– Nismo o tome pitani, a Ivanka Jemo je potvrđena kao direktorica Zavoda za obnovu Dubrovnika nedavno, suglasnošću i Grada i Županije i ne znam da postoji prijedlog da se ona smijeni – zaključio je.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist