Aktualno

Vjetar u leđa projektu Dubac

Vjetar u leđa projektu Dubac

Krajem prošlog tjedna Hrvatski sabor nakon 14 godina donio je izmjene i dopune Zakona o grobljima,

prema kojima se predviđa mogućnost izgradnje objekata poput krematorija ili mrtvačnice i izvan ograde groblja.
 
PREPREKE U PROVEDBI

– Po inicijativi mnogih tijela lokalne samouprave prema Ministarstvu potrebno je bilo ukloniti prepreke u provedbi samog zakona, prije svega zbog nedostatka prostora, lokacijskih uvjeta, konfiguracije terena i neuređenih imovinsko-pravnih odnosa. Otklanjanjem tih prepreka omogućila bi se lakša provedba i dosadašnjih odredbi, ne samo novih – objašnjava saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, koja je tijekom rasprave u Saboru naglasila kako, osim odredbe o gradnji objekata izvan ograde groblja, postoje još mnoga pitanja koja onemogućuju provedbu Zakona, točnije samu realizaciju projekta groblja, misleći pritom na projekt groblja Dubac kojeg Grad Dubrovnik izvodi u suradnji sa susjednom Općinom Župa dubrovačka.

Naime, Šimac Bonačić najavila je kako će u idućim izmjenama Zakona o grobljima, koji se planiraju uskoro, podnijeti prijedlog koji bi trebao pomoći i projektu Dubac.
 
RJEŠENJE ZA IDUĆIH 100 GODINA
 
– Po postojećem zakonu groblje je definirano kao objekt u vlasništvu lokalne samouprave na čijem se području nalazi. Po tome je isključena mogućnost imati u vlasništvu groblje na području druge jedinice lokalne samouprave, što bi u slučaju Dupca bio slučaj. Stoga sam tražila da se osnovnoj definiciji groblja doda još jedan stavak, da groblja iznimno mogu biti u vlasništvu dviju ili više jedinica lokalne samouprave, bez obzira na kojem se području nalaze. To je problem i drugih gradova, ne samo Dubrovnika – kazala je Šimac Bonačić.

Takva odredba bi u slučaju groblja Dubac riješila problem groblja za idućih sto godina. Šimac Bonačić očekuje kako će njen prijedlog biti uvršten u iduće izmjene i dopune, jer, osim njenog, postoji još nekoliko prijedloga za doradu zakona.

Inače, kaže Šimac Bonačić, projekt groblja Dubac ide svojim tokom. Na redu je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a donošenje novih izmjena spomenutog zakona sigurno će osigurati veći manevarski prostor za provedbu idućih etapa realizacije ovog za Dubrovčane i Župljane krucijalnog projekta.
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo