Peškafondo

Vještice i vampiri

Vještice i vampiri

Grdo neko vrijeme nadvilo se nad Hvatskom. Partizani, ustaše, koljači, vještice i vampiri zaplesali su svoj bal, a takt u pozadini sve jače i glasnije tuče i nema nikoga tko bi ih prozvao i kaznio zbog sveopćeg ‘remećenja jav­nog reda i mira’. Nema nikoga tko bi ih napokon utišao.

Zavladao je apsolutni košmar i nekakva nerealna polarizacija na ultraljevičare i ultradesničare, a ne zna se zapravo ni koja je to obična lje­vica i obična desnica u Hrvata. I onda se stvaraju skupine i strukture koje su za odnosno protiv kurikularne reforme, umjesto da se stvori jedinstveni stav u učinjenom pa i po cijenu dodatnih pre­inaka. Onda su jedni za pravo na život, drugi za pobačaj, a oni prvi u međuvre­menu ‘dilaju’ kontracepcijske pilule i u isto vrijeme pokušavaju ukinuti pravo na izbor. Svi su se stavili agilno braniti ‘svoje’ ideale, mada ih velika većina nema pojma o čemu je zapravo riječ. Maršira se, eno ih predvode kolonu, prosvjeduje se, u prvim su redovima.

U svemu se tome neprestano s oltara upliće crkva (namjerno je pišem malim slovom!). Umjesto da crkva, odnosno svećenici, sluge Božje, izađu pred narod s riječi umirenja, staloženosti i razuma, e oni kao da namjerno dolije­vaju špirita na ionako razularenu masu. Kuda mi zapravo idemo!? Kakvu mi to državu danas imamo?

Sjećam se priča kako su davnih osamdesetih pojedine profesorice trgale križeve s vratova svojih učenika. Tada su im križevi smetali, a danas imamo apsolutnu suprotnost i samo još nije došao trenutak kada će se na ulazu u crkvu mjeriti veličina križa. Onome bez križa ulaz u crkvu bio bi dakako onemogućen.

Jesam, malo sam radikalna, ali imamo i realnih i stvarnih primjera gdje časne sestre dječici u prvom razredu osnovne škole na vjeronauku pokušavaju utuviti u glavu kako je nji­hova prava majka Djevica Marija i da su zemaljske majke njihove zamjen­ske majke. Sve to je bila tema na satu, nedavno, za Majčin dan koji se prema časninim riječima ne bi trebao slaviti jer ‘Boga moraju voljeti više i od svo­jih roditelja jer ih je Bog stvorio, a ne roditelji!’ I to je sat vjeronauka u prvom razredu osnovne škole? To je nešto što bi dijete od sedam godina trebalo i moglo razumjeti?

Na nešto većim razinama govori postaju brutalniji. Ako ne iskaču u medijima kao kakve estradne zvijezde, onda ti isti svećenici, župnici, biskupi i nadbiskupi, imaju toliku potrebu da s oltara prenesu snažnu poruku na nas, njihove ovce. Tako se i uzoriti Želi­mir, bivši biskup dubrovački, danas nadbiskup Zadarski, a uz sve to i pred­sjednik Hrvatske biskupske konferen­cije, dao u nabrajanje kome bi sve tre­balo uskratiti euharistiju. Rastavljeni, nekršteni, oni ponovno civilno vjen­čani, luđaci…, za njih ne bi trebalo biti Božjeg blagoslova. A lopovi i kriminalci, izdajice i politički uhljebnici? Tih se idiličnih likova iz naše stvarnosti sve­ćenstvo ne spominje. Za takve iz njiho­vih usta ne izlaze riječi ukora, dapače podobne strukture veličaju, uvijek imaju stav i političko mišljenje bez da uopće trebaju imati javno pravo na to.

Žalosti što u većinski katoličkoj zem­lji kao što je naša crkva ne uspijeva provoditi jedini dani zadatak, pružati zaklon, krijepiti, davati sigurnost i utjehu duha, već izlazi iz svojih okvira, svaštari, ispire mozak i bavi se jeftinim politikanstvom.

I onda se s pravom pitamo kamo sve ovo vodi? I ne čudi što su glavne teme u Hrvatskoj zapravo neke mar­ginalne, a s ciljem i razlogom prena­puhane, predstavljaju uvijek gorući problem. I naravno da nitko u takvom nebuloznom vrtlogu nema volju, želju ni potrebu smiriti strasti i okrenuti se stvarnim problemima. Okrenuti se čovjeku, poslu, gospodarskom rastu, jačanju ekonomije, budućnosti nas i naše djece.

Ili se moramo pomiriti s činjenicom kako pojedinim strukturama jedno­stavno odgovara ovakva situacija jer samo tako mogu dalje crpiti, krasti i manipulirati?

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović