Natrag
21.3.2019 13:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vjerujte srcu, vjerujte očima

4.10.2011 @ 15:02 Andrea Falkoni Račić Kultura

Podijelite:

“Carevo novo ruho” prva je premijera kojom 14. ovog mjeseca započinje nova sezona Kazališta Marina Držića. Redatelj ove dječje predstave je Marko Juraga

On će na daske dubrovačkog kazališta postaviti tekst autorice Ane Tonković Dolenčić nastao prema motivima suvremene bajke Hansa Christiana Andersena “Car je gol”. Povodom predstavljanja prve ovosezonske premijere, danas je u Teatru Bursa održana i konferencija za novinare na kojoj se moglo čuti, da iako je riječ o predstavi za djecu, ona svojom temom i porukom, nadrasta tu životnu dob te u njoj podjednako može uživati i starija publika.

Mlađi ljubitelji kazališta uživat će u komičnim situacijama u kojima dva prevaranta vuku za nos čitav dvor i kralja, a oni stariji će u njoj prepoznati satiru koja udara na hipokriziju.
Lik Cara tumači Zdeslav Čotić, Varalicu 1 Helena Kovačić, Varaicu 2 Mirej Stanić, Ministricu Nina Hladilo, Slugu Hrvoje Sebastijan, Paža 1 Marina Tudor i Paža 2 Slaven Sven Špišić.

– Nije teško radit za djecu jer će dijete prvo viknuti “Car je gol”. Slijedom toga išli smo se zaigrat s onim što je u samoj dramatizaciji Andersenove bajke napravila Ane Tonković Dolenčić. Ona je napisala i nekoliko songova koje smo preradila Paula Držić Zekić i ja, a ansambl ih je uvježbao. Igrali smo se s onim elementima koji su zbilja dječji. a zbog toga i postoje bajke da bi se razvila mašta i razmišljanje, a sama djeca nadopunjuju ono što vide.

U ovoj predstavi nema scenografije, ali ima kostima koji nadopunjuju i vrijeme i prostor. Stoga mislim da je ovo više predstava za roditelje koji će dovesti jecu nego za samu djecu – istaknuo je redatelj Marko Juraga. Kostimografiju potpisuje Željko Nosić koji je u Dubrovniku boravio zadnju put za vrijeme snimanja Bulaićevog Libertasa.

– Napravili smo dobar, neobičan posao i mislim da će predstava biti silno zanimljiva – zaključio je Nosić.
– Poruka ove predstave je vjerujte srcu, vjerujte očima. Ona je puno ozbiljnija i nadam se da ćemo bar jednu odraslu osobu natjerati da vikne Car je gol – kratko je dodao glavni glumac Zdeslav Čotić.

U predstavi sudjeluje i novi član ansambla Kazališta Marina Držića, mladi Splićanin Marin Tudor koji inače izrađuje skulpture od plastičnih žličica za kavu, te će u petak u predvorju kazališta biti otvorena njegova izložba. Ta će izložba u studenom biti otvorena i u Australiji. Gostujući glumac Slaven Sven Špišić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što je dobio poziv da glumi u dubrovačkom kazalištu istaknuvši:
– Projekt je zanimljiv, nije nužno dječji već za uzraste od 7 do 77 godina i mislim da ćete dobiti veliku predstavu.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana