Aktualno

Vjerom u uskrsnuće mijenja se pogled na život

Povodom Uskrsa dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, uputio je uskrsnu poruku svim vjernicima, koju prenosimo u cijelosti.

"Poštovane redovnice i redovnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, subraćo svećenici, drage sestre i braćo!

Božja bezuvjetna ljubav se Kristovim utjelovljenjem uprisutnila i očitovala u osobnoj povijesti Isusa iz Nazareta. Njegova povijest, kao i svaka druga osobna povijest, životni je proces koji podrazumijeva postupnost, kao što to potvrđuje i sv. Luka: „A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu” (Lk 2, 40). Isusov identitet, o kojem smo razmišljali i u Božićnoj poruci, a koji je neodvojiv od njegova poslanja, u potpunosti se očituje u događaju križa i uskrsnuća. Iz perspektive križa i uskrsnuća osvjetljava se čitav Isusov život. Birajući, ne bez poteškoća, uvijek ono što nadilazi ljudsku ograničenost, Isus u sebi oslobađa danu slobodu (usp. Gal 5, 1) tako da se, kako postupno raste svijest o njegovu poslanju, usklađuje s Očevom voljom. Križ je vrhunac toga procesa, velika drama, doživljaj koji mu govori da Boga nema i da njegov život nema smisla, situacija krajnjeg izazova za njegovu slobodu i ljubav: „Bože moj, Bože moj…” U tim ekstremnim uvjetima križa na koji ga je smjestila neoslobođena, zablokirana i na sebe usmjerena sloboda njegovih suvremenika, Isus pokazuje svoju dosljednost i slobodu. U toj se drami on i dalje obraća Bogu, ostaje povezan s njime sve do krajnjeg oslobođenja dane slobode koja je jedina sposobna za apsolutnu ljubav: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj” (Lk 23, 46). Ono što se događa na križu, a ne križ sam po sebi, vrhunac je Isusova poslanja i slobode, potpuno ostvarenje njegova identiteta: biće za Drugog, druge. Ljubavlju je premošten jaz između smrti i vječnosti. Ljubavlju je život prošao kroz smrt.

U Godini vjere razmišljajmo i o rastu naše osobne vjere koji se može dogoditi ne samo u situacijama kad nam se sve čini dobro, nego još više u situacijama straha, tjeskobe, patnje, napuštenosti. Nemojmo pri tom zaboraviti da smo bića koja se postupno razvijaju i da naša vjera i naša sloboda nisu u sebi dovršene stvarnosti. Budimo strpljivi sami sa sobom i s drugima, ali trajno opredijeljeni za zajedništvo s Bogom i usmjereni prema njemu. Neka nam u tome uvijek pred očima bude primjer bogočovjeka Isusa Krista i njegov život koji je vrhunac imao u događaju križa i uskrsnuća kojima nam je objavljena konačna istina i o Bogu i o čovjeku. To je objava o Bogu koji je bezuvjetna ljubav i koji čovjeka poziva u svoje zajedništvo da bi s njime podijelio ljepotu ispunjena postojanja, kojemu smrt više nije prepreka. To je objava o Bogu koji životom Isusa Krista pokazuje kako već sada, u vremenu i prostoru, upotpunjavati vlastito postojanje. To je istina o čovjeku koja nam govori da čovjek postupno ostvaruje, postiže svoj autentični identitet, onaj djeteta Božjega, ako se sve više otvara zajedništvu, ako sebi umire i dariva se i tako sve više oslobađa prostora za Drugog i druge.

Pred nam je i događaj Duhova koji svojim objaviteljskim karakterom upotpunjuje govor o Uskrsnuću. On nam govori da naš razvoj u ljudskosti i usklađivanje s dimenzijama Božje vječnosti nije moguć bez preobražavajućega djelovanja Duha Svetoga. On nam je poticaj, nadahnuće i snaga koja izgrađuje Božje kraljevstvo u nama i među nama. Njegovom djelotvornom prisutnošću koja nam je uvijek dostupna, jer bez nje ništa ne može postojati, sva naša umiranja mogu doživjeti i svoja uskrsnuća. Kako osloboditi tu Snagu koja je u nama, ali nije od nas? Isus Krist, objava „pravoga čovjeka”, nama je odgovor: „Ja sam put, istina i život” (Iv 14, 6).

Vjerovati ili ne vjerovati u Isusovo uskrsnuće, a u povezanosti s Isusovim i u naše osobno uskrsnuće, u našim životima čini veliku razliku. Vjera koja ne ide dalje od groba urušava se sama u sebe, a time se i naša životnost gasi. Vjerom u uskrsnuće mijenja se pogled na život. Dopustimo da ta vjera osvijetli naš vlastiti život. A da se to svjetlo ne ugasi, usmjerimo vlastitu slobodu prema Ocu koji nas privlači konopcima ljubavi (usp. Hoš 11,4 ). Smrt tom privlačenju nije prepreka jer objavljeno nam je: ljubav nije jaka kao smrt (usp. Pj 8, 6), ljubav je jača od smrti!

S ovim mislima svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!"
 
† Mate Uzinić,
dubrovački biskup

Pročitajte još

Slijedi li nam novi trend? Apartmani idu u dugoročni najam!

Leona Rašica

Libertasov šalter u Gružu se zatvara, onaj na Pilama ima novo radno vrijeme

Dulist

Orlanda Tokić upalila svijeću ljubavi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija