Aktualno

Vjerodostojan profil prvog predsjednika

Vjerodostojan profil prvog predsjednika

Knjigu „Tuđmanova baština“ autora dr. sc. Nedjeljka Mihanovića predstavljena je ove srijede u samostanu Sv. Klare u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“.

 
Knjigu, koju je objavila nakladnička kuća „Detecta“ su predstavili mr.sc. Ivan Mustać i Nikola Obuljen te sam autor, nekadašnji ministar i predsjednik Hrvatskog sabora.
– Svjedoci smo razorne napadačke i neurotične hajke koja se vodi i s nesmanjenom žestinom nastavlja u diskreditiranju državničkog imena i djela dr. Franje Tuđmana. U toj operaciji osporavanja svih vrijednosti njegovih stvaralačkih uspjeha javljaju se razna imena sumnjiva karaktera, grupe i grupacije tamnog pozadinskog političkog djelovanja, politički špekulanti, petokolonaši i defetisti s podrivačkim namjerama i s retardiranom jugokomunističkom sviješću. U potkopavanju nove države i demokratskog društva pojavio se znatan broj onih koji su nakon 3. siječnja 2000. izronili iz prostora komunističke političke tiranije i ideološke tame spremni za podmukli napad i udarac iz mraka. Primarna svrha takvih tendencioznih, ultraljevičarskih žučnih napadaje bila da se kroz krivotvorenu sliku stvarnosti Tuđmanovo državotvorno djelo devalvira i njegov moralni lik potamni. Svrha je ovih političkih eseja da se s povijesnom vjernošću i s poštovanjem prema činjenicama potisne sva ona zbrka zlobnih povijesnih krivotvorina, neutemeljenih podmetanja, podmuklih optužaba, lažnih političkih manipulacija i falsifikata. Znam da politika i moral idu nažalost zasebnim putevima. I neoprostiva je zabluda našeg vremena da smo u provedbi političkih ciljeva posve zapostavili moralni oblik prihvaćanja svijeta. Stoga sam tim više težio da političko ponašanje odgovornih političkih skupina i pojedinaca promotrim kroz prizmu etike i morala. Istinit i vjerodostojan profil predsjednika Tuđmana će se postići istom onda, kada se bude izgrađivao na temelju autentične povijesne građe, a ne na tendencioznim, novinarskim kolumnama sumnjiva podrijetla, na iskonstruiranim sadržajima zlobno ispolitiziranih mutnih napisa. Svaki ozbiljni povjesnik se mora držati postupka, da se u načelu ne koristi sa zbrkom pamfletskih fraza, te izmišljenih, senzacionalnih, plaćenički naručenih i pretenciozno strančarski motiviranih napisa, nego na fundusu istinitih, izvornih, objektivnih arhivskih dokumenata i uvjerljivih svjedočanstava – zapisao je autor.

U knjizi se prikazuju i najizrazitiji pokretači zbivanja, koji su devedesetih godina, a i poslije, prolazili kroz događaje i izazivali političke devijacije i krize. Psihogrami tih protagonista će nam pomoći, da bolje shvatimo povijesnu ulogu Tuđmana u okruženju otpora i zatucane svijesti nekih političkih zaplotnjaka i koalicijskih štrebera u apokaliptičkim danima stvaranja hrvatske države.
 
 
 

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo