Kultura

Vječnost dubrovačke riječi

Vječnost dubrovačke riječi

Ove srijede, 26. lipnja, točno u podne u vrlo posjećenoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba,

članovi uredništva Društva dubrovačkih pisaca predstavili su svoju udrugu, kao i sva svoja dosadašnja izdanja, te kao glavni događaj zbirku priča – sjećanja o Gradu nekad – „Suvišna roba“ Antuna Paveškovića, rodom Dubrovčanina iz Karmena, ali već dugo godina s adresom u Zagrebu.

U uvodnom dijelu promocije Boris Njavro predstavio je dosadašnja izdanja Du – pisaca, te predstavio Antuna Paveškovića i razloge objavljivanja njegove zbirke priča, intimnih sjećanja na Grad i njegove ulice i čeljad koja je u njima nekad živjela. O tom neraskidivom odnosu koji traje između autora i rodnog mu Grada unatoč životnom rastanku govorio je Davor Mojaš, a taj odnos iznova na svoj način riječima je emotivno pojasnio i sam autor, Antun Pavešković.

Kao glavno obilježje svih priča Predrag Matvejević, inače autor uvodnog teksta u ovu knjigu, naglasio je vječnost dubrovačke riječi i njena izričaja, značaj posebnosti i originalnosti i njenog značaja od kojeg autor ne odustaje. Dijelove iz nekoliko priča vrlo emotivno pročitao je glumac i profesor na ADU Joško Ševo, koji ovo ljeto sudjeluje i na Ljetnim igrama.

Ovom knjigom Društvo dubrovačkih pisaca nastavlja s objavljivanjem dubrovačkih autora, znanih i za sada manje znanih, što ćemo uskoro moći čitati i u njihovom godišnjaku Literat broj 4. koji je najavljen za ovo ljeto.      
 
 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist