Kultura

“Visoki kriteriji će biti zadovoljeni!”

"Visoki kriteriji će biti zadovoljeni!"

Kriteriji na koje su Igre navikli svoj međunarodni auditorij će biti zadovoljen i ove godine – kazao je intendant Dubrovačkih ljetnih  igara dr.sc. Ivica Prlender na predstavljanju programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

Zahvalio je pritom svima koji su doprinijeli svojom podrškom, od Ministarstva kulture, Županije i Grada do portfelja sponzora, posebno Vipnetu. Na Igrama će ove godine nastupiti više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja, koji će na desetak lokacija izvesti više od 70 izvedbi.

Mario Cvitković, član uprave Vipneta, istaknuo je značaj Dubrovnika kao kulturnog središta Europe, te najavio posebni VIP-ov program na DLJI. Vipnet će ljubiteljima umjetnosti preko Facebook dijeliti ulaznice za 10 predstava, te izrazi uvjerenje kako će 63. izdanje Igara ispuniti sva očekivanja.

Maestro Ivan Repušić, direktor glazbenog programa, kazao je kako je ovogodišnji glazbeni program sadržajno bogat i raznolik, ali i prepoznatljiv i poseban. Nabrojao je najznačajnije glazbene nastupe na području klasične glazbe, ali i jazza, folklora, tanga i plesa.

Tako će ove godine u glazbenom programu nastupiti legendarni pijanist i dirigent Daniel Barenboim, pijanisti Pierre-Laurent Aimarda i Arcadi Vodolos, violinistička zvijezda Nigel Kennedy sa svojim kvintetom, harmonikaš Richard Galliano s Piazzola Forever Septetom, slavni španjolski gitaristi Los Romeros, kineski Paganini Ning Feng, te ugledni ansambli Freiburger barockorchester, Venice Baroque Orchestra i puhački kvintet Les Vents Francais.

Igre otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem ruskog dirigenta Dimitrija Kitajenka s violončelisticom Monikom Leskovar, a zadnjeg dana Igara pred crkvom Sv.Vlaha nastupit će operne zvijezde Inva Mula i Leo Nucci, uz Slovensku filharmoniju pod ravnanjem Ivana Repušića.

Mozartov „Requiem“ na ovogodišnjim Igrama izvest će jedan od najpoznatijih engleskih zborova The Choir of King’s College Cambridge i Simfonijski orkestar HRT-a u Dominikanskoj crkvi. Od domaćih izvođača Repušić je istaknuo Martinu Filjak, Mariju Pavlović, Janju Vuletić, Gudački kvartet Porin, Zagreb trio i Dubrovački simfonijski orkestar. Iz Budve stiže gradski teatar s baletom „Božanstvena komedija“.

– Po ovim umjetnicima, Igre pripadaju najznačajnijim festivalima u svijetu – zaključio je Repušić, a direktorica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski naglasila je kako za dramski program na Igrama zapravo nema dana pauze, što je „najveći uspjeh svih koji rade na programu“.

Ruždjak Podolski nabrojila je ovogodišnje dramske izvedbe: tri premijerna naslova „SKUP: IGRE“ u suradnji  AR Lazareti, Euripidovu „Medeju“ Tomaža Pandura na Lovrjencu i Buchnerovu „Dantonovu smrt“ u režiji Olivera Frljića na tvrđavi Sv.Ivan. Reprizno će se moći pogledati Sofoklov „Kralj Edip“ i Stullijeva „Kate Kapuralica“, a posebno je istaknula suradnju s Teatrom Lero, koji će na Igrama odigrati predstavu „Mjesečina za Lady Macbath“ autora Milana Milišića, u režiji Davora Mojaša.

Ceremoniju svečanog otvaranja Igara režirat će Joško Juvančić, uz nastup Festivalskog dramskog ansambla, DSO-a, Zagrebačke filharmonije, Zbora opere HNK Split, Dubrovačkog komornog orkestra, Zbora Libertas, FA Linđo i Dubrovačkih trombunjera. Nakon otvaranja već tradiconalno slijedi vatromet kao piromuzički događaj u suradnji s Radio Dubrovnikom.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić predvidio je uzbudljivo ljeto na Dubrovačkim ljetnim igrama.

– Mi smo glavni logističari, i u ovo krizno vrijeme stavili smo na raspolaganje i prostor i logistiku, pratit ćemo vas, i što vi budete bolji, potpora građana će biti veća. Lani je bilo izvanredno, i ove godine očekujemo stupanj više u standardu – kazao je gradonačelnik.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist