Aktualno

Visoki dužnosnici o kibernetičkom kriminalu

Visoki dužnosnici o kibernetičkom kriminalu

Na jutrošnjoj sjednici visokih dužnosnika, a vezano za CyberCrime@IPA projekt, govornici su bili ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić, zamjenica ministra proavosuđa RH Sandra Artuković Kunšto, prvi savjetnik delegacije Europske unije u RH Paolo Berizzi te ravnatelj informacijskog društva i borbe protiv kriminala Vijeća Europe Jan Kleijssen.

CyberCrime@IPA projekt odvija se od 13. do 15. veljače u Libertas Rixosu, a na današnjem sastanku viskokih sužnosnika, ministara proavosuđa i unutrašnjih poslova i visokih dužnosnika zemalja, ministar Ostojić prisutnima se obratio ističući kako je Hrvatska iznimno zahvalna Vijeću Europe na ukazanoj pomoći vezanoj za kibernetički kriminal, te kako je svijet prepun tehnologija od kojih su mnoge opasne i svrstavaju se u područje kriminala.

-Cyber kriminal ne događa se planirano, on se odvija u nepredvidivim situacijama – istaknula je Sandra Atruković Kunšto, podjsećajući i na novi Zakon izglasan 1. siječnja koji se tiče kleveta, sramoćenjam klevetai sličih stvari u cyber svijetu.

Paolo Berizzi naglasio je kako cyber kriminal ne staje samo na fizičkim granicama država te kako je potrebna iznimna snaga i promišljanje kako bi se opasnosti kriminala ove vrste zaustavile.

Potrebne su nam nove strategije, novi oblici slobode komunikacije. Pojavljuje se rast ekonomije, rast koji je uključen u digitalni rast, pa prema tome kibernetički kriminal potkopava planove razvitka – istaknuo je Berizzi.

Kibernetički kriminal najviše se tiče zlostavljanja djece i pornografije i to su ključne točke koje treba zaustaviti, istaknuli su sudionici konferencije.

-Pokrenuli smo strategiju za sve aktivnosti od 2012. do 2015. godine, a vezane su za borbu protiv kibernetičkog kriminala. Bitno nam je zaustaviti pranje novca, zaštitti djecu, zaustaviti sve one aktivnosti koje su preške u domenu digitalnog kriminala. Ovo je globalni instrument u koji je uključeno preko 125 zemlje svijeta – istaknuo je Kleijssen.

Idući projekt EU je platforma za naše iskustvo i to ne znači da želimo zuastaviti slobodu interneta, već moramo zaštiti građane poštivajući zakon i slobodu govora, kao i ljudska prava- istkanuo je Kleijssen.
 

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist