Politika

Višestruka šteta u župskom prostornom planu

Višestruka šteta u župskom prostornom planu

Povodom javne rasprave o prijedlogu ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Župa Dubrovačka, iz župskog HNS-a stiglo je službeno priopćenje, koje prenosimo u cjelosti.

"Poštovana gospodo, obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom povodom tzv. ciljanih izmjena i dopuna Prostornoga plana Općine.

Jasno nam je da te izmjene i dopune držite svojim velikim dostignućem i jako nam je žao što ne dijelimo isto uvjerenje. Naprotiv, neka štetna rješenja u tom planu držimo završnim činom pogrešne razvojne politike, koju već godinama provodite. A da ste svih tih godina imali bar malo sluha i htjeli čuti prijedloge drugih, danas bi to vjerojatno bila neka druga priča – imali bismo kvalitetniji Plan i bilo bi više razloga za zadovoljstvo.

Umjesto toga, naš kritički istup na javnom izlaganju izmjena i dopuna Plana proglasili ste destruktivnim. Nemamo ništa protiv – biti destruktivan u odnosu na pogrešnu politiku HDZ-a znači biti konstruktivan – to je samo dokaz više da imamo pravo.
 
Što je to problematično u župskom prostornom planu? Dio potvrđenih gospodarskih potencijala Župe, prostori ključni za sadržaje koji omogućuju cjelogodišnje turističko poslovanje, osobito neobnovljenih hotela u Kuparima, namijenjeni su u druge svrhe, tu su locirani neki društveni sadržaji i javne službe (dom staraca, dječji vrtić, policijska postaja, pastoralni centar), kojima nije mjesto u turističkoj zoni nego negdje drugo, unutar stambenih zona, bliže korisnicima kojima su namijenjeni.
 
Šteta je višestruka:

  1. Potpuno je potrošen prostor za uređenje neophodnih pratećih športskih sadržaja, zahvaljujući kojima je na toj lokaciji i prije Domovinskoga rata bilo razvijeno cjelogodišnje hotelsko poslovanje, a sad za njih više nema mjesta. Posljedično: bit će manje radnih mjesta, a – svjedoci smo – i nekadašnja stalna radna mjesta u turizmu pretvaraju se u sezonska;
  1. Kupari kao turistička destinacija bitno su oštećeni – osim gubitka prostora za športske sadržaje, lokacija je okružena svakovrsnim čuvarima, zemaljskim i nebeskim: vojnicima, policajcima i svećenicima. Zbog toga je tržišna vrijednost Kupara bitno smanjena, kako u prodaji kompleksa, tako i u komercijalnom poslovanju. Posljedično: i zbog toga će biti manje radnih mjesta.
  1. Budući da su društveni sadržaji locirani podalje od najvećih stambenih zona, mnogi žitelji Župe će tako i dalje svakodnevno morati voziti autom djecu u vrtić u Srebrno, a sutra i u Kupare, i pritom četiri puta prelaziti magistralu u jednom danu, što je skupo i nepotrebno, kao i prometna gužva koja se pritom stvara.

Zbog čega smo to onda destruktivni? Pa Općina se izborila i od Vlade dobila dio državnoga zemljišta na ulazu u Kupare i za to očekuje priznanje, a ne "destrukciju". Problem je u tome što Općina nema viziju održivoga razvitka Župe, organizacije prostora po mjeri svojih žitelja, nego pribjegava ad hoc rješenjima, od prilike do prilike, a to se zove "gašenje požara" a ne razvojna politika.

Jer da Općina ima viziju razvitka, onda bi npr. novi dječji vrtić možda planirala graditi u Čibači, gdje je najveća potreba za njim, pa ne bi ljudi morali gubiti vrijeme i trošiti sredstva vozeći djecu u Srebrno ili sutra u Kupare i obrnuto.
 
I tu dolazimo do odgovora na naše pitanje. Što je Općina svih ovih godina propustila učiniti? Rukovodeći se potrebama žitelja, trebala je društvene sadržaje planirati tamo gdje im je mjesto, unutar stambenih, a ne u turističkim zonama. Trebala je također, već godinama unazad, planski odvajati sredstva za kupnju zemljišta za te sadržaje. Da se tako radilo, Općina je još prije nekoliko godina mogla otkupiti zemljište npr. za dječji vrtić u Čibači i tamo ga planirati i graditi, jednako kao što čini za groblje. Ali nije planirala sredstva za te namjene, iako je mogla i trebala – zato su im sad "destruktivci" oni koji su davno predlagali takve stvari, samo što ih nitko nije htio čuti.
 
I zato smo danas tu gdje jesmo – trebamo biti sretni što se prethodna Vlada RH na kraju svoga mandata "smilovala" i dodijelila Općini veliki prostor ispod magistrale u Kuparima, gdje se planiraju nedostajući društveni sadržaji. Pa ćemo biti sretni kad ih Općina tamo izgradi, a vjerojatno hoće jer ih tamo planira. A onda ćemo sretni iz Čibače voziti djecu u Kupare, umjesto da djeca budu u vrtiću blizu kuće. Ali zato nećemo sretni voziti u Kupare na posao, bar ne cijelu godinu, jer ga neće biti.

A neće ga biti, jer smo u turističkoj zoni izgradili društvene sadržaje, pa športski klubovi i reprezentacije više neće moći na zimske pripreme u Kupare kao što su nekad dolazili, jer za to neće biti uvjeta, nego će ići nekud drugo, npr. u Sloveniju, tamo je valjda zimi blaža klima, pa im ionako ne možemo konkurirati.
 
Međutim, svako zlo za neko dobro: s obzirom da zimi nećemo imati posla, moći ćemo se i mi lijepo odmarati, doduše doma, možda i bez kruha, ali nećemo cjepidlačiti. Jer imamo svoju Općinu, koja najbolje zna što i gdje nam treba, pa će nam ona tad u Kuparima otvoriti i pučku kuhinju.

Doduše, to još nije uneseno u Plan, ali ima vremena; bit će još ciljanih izmjena za ciljane promašaje, kao i urbanista koji će ih spremno ucrtavati i "stručno" obrazlagati.
 
 
S poštovanjem,
 
Hrvoje Marojica
Predsjednik Podružnice HNS-a
Župa dubrovačka"

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist