Hrvatska

Više od stotinu žrtava trgovanja ljudima u Hrvatskoj

Više od stotinu žrtava trgovanja ljudima u Hrvatskoj

Više od stotinu osoba, uglavnom žena, bilo je žrtva trgovanja ljudima u Hrvatskoj u posljednjih deset godina, a među njima je najviše hrvatskih te državljana Bosne i Hercegovine.

Najčešće se trguje mlađim ženama od 11 do 30 godina koje se zatim seksualno iskorištava, dok je posljednjih godina povećan broj tzv. radne eksploatacije mlađih muškaraca koji najčešće prisilno rade na seoskim imanjima, ali i u obrtima.

Podaci Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je od 2002. do 2012. bilo 116 žrtava trgovanja ljudima. Među ostalim, žrtve trgovanja ljudima u Hrvatskoj u tom razdoblju bili su i po jedan državljanjin Kameruna, Maroka, Rusije, Slovačke i Albanije, četiri državljanina Bugarske, sedam Moldavije, osam Rumunjske te po deset državljana Srbije i Ukrajine.

Riječ je o najčešće o prisilnoj prostituciji, pornografiji, seksualnom turizmu, robovskom radu, prosjačenju, nezakonitom posvajanju djece, sklapanju lažnog i prisilnog braka te trgovanju ljudskim organima.

U policiji građane savjetuju da dobro obrate pozornost na oglase u kojima im se nude primamljive ponude bez referencija, isto tako dobro plaćeni poslovi bez prethodnog razgovora s odgovornim osobama o kvalifikacijama, ugovoru i radnom iskustvu. Sumnjivo treba biti i isticanje žurnosti i odlične zarade pri zapošljavanju te nejasni i neprovjerljivi podaci o poslodavcu.

Trgovci ljudima nerijetko poznaju svoje žrtve, mogu čak biti prijatelji ili poznanici, koji ostavljaju dojam iskusnih i profesionalnih osoba. Lažni prijateljski posrednici žrtvama nude plaćanje troškova putovanja i rješavanje svih administrativnih pitanja. Najčešća mjesta eksploatacije su ulice, noćni klubovi, diskoteke, restorani, tvornice, privatni posjedi, obiteljske kuće, stanovi, domaćinstva.

Hrvatska je donijela Nacionalnu strategiju suzbijanja trgovanja ljudima. Ona obuhvaća aktivnosti od trenutka identifikacije žrtve sve do njezine potpune integracije i reintegracije u društvo. Prisutna je i suradnja između tijela državne uprave, organizacija civilnog društva te nevladinih organizacija.

Kazna za trgovanje ljudima iznosi od jedne do deset godina zatvora, no ako je počinjeno prema djetetu, može biti kažnjeno zatvorom u trajanju od tri do najviše 15 godina.

Izvor: HRT

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist