Zanimljivosti

VIŠE OD STO PRIJAVLJENIH Mališani saznali kako napraviti robomehaničku ruku

Ove subote brojna mladež okupila se na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku na još jednom, četvrtom, Robo.du Day-u koji iz godine u godinu okuplja veliki broj robo-entuzijasta. Ove godine bilo je stotinjak prijavljenih. Na sveučilištu su se tako mogla poslušati gostujuća predavanja o robotima, Arduino tehnici, elektronici, uradi sam kulturi i još mnogo toga.

Goran Mahovlić je prikazao kako udruženim snagama članovi stvaraju zanimljive i ponekad čudne projekte u Radioni – Zagreb Makerspaceu. Radionica (Zagreb Makerspace) osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Nakon njega je Ante Medić iz Pulsar labs ispričao kako su napravili tenk s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Iron Bull Tanks je prvi na svijetu WiFi kontrolirani tenk, sa senzorima, kamerom i sposobnosti ispaljivanja plastičnih projektila. Na kraju je Albert Gajšak (CircuitMess) ispričao kako je pokrenuo Kickstarter kampanju i business u srednjoj školi te što se sve dogodilo na putu do preko 12.000 prodanih uređaja diljem svijeta i pojavljivanja u američkom Forbesu. Nakon predavanja bilo je organizirano i pet radionica: LEGO radionica ‘Obnovljivi izvori energije’, radionica crtanja 3D olovkom, radionica lemljenja (LEMionica), Lightbot radionica programiranja i STEAM igraonica: Uvod u robo-mehanike (znanstveno-umjetnička igraonica za djecu).

-Na sve radionice imamo preko 100 prijavljenih. Jako smo zadovoljni odazivom. Svake godine sveučilište nam ustupi prostore za održavanje našeg Robo.du Daya na čemu smo im i zahvalni. Cilj radionica je da djecu zainteresiramo za STEM područja, ne samo robotike već bilo kojeg tehničkog područja kako bi jednog dana upisali tehnička zanimanja i fakultete. Osim ovog događaja već dugi niz godina radimo i brojne radionice preko Future i Zajednice tehničke kulture. One su svake godine dobro posjećene i mlade to svakako zanima. Pogotovo kada naprave robota na radionici i vide svoj rad kako funkcionira – poručio je Tomo Sjekavica, organizator događanja. STEAM radionica nova je na programu Robo.du Daya, a zašto je u STEM radionicu nadodano slovo ‘A’ ispričao nam je voditelj radionice Gjino Šutić.

-Ove godine smo napravili nešto drukčiju radionicu nego do sada. Dodali smo slovo A u STEM i dobili STEAM. Ono stoji za umjetnost (art). Djeca će na radionici učiti osnove robomehanike te kako napraviti osnovnu robomehaničku ruku. Što je ujedno i osnova sve robomehanike. Umjetnost u priču dolazi kod samog dizajna te ruke. Svaki polaznik imat će priliku ukrasiti i personalizirati ruku koju bude izrađivao – ispričao nam je Šutić.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organizirali su ovogodišnji Robo.DU Day 2019 na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu Europskog tjedna robotike.

Pročitajte još

Predsjednica nije ostala na Thompsonu, u društvu premijera uživa na koncertu klape Intrade

Dulist

Franković ‘opalio selfie’ s Thompsonom prije koncerta na Stradunu

Dulist

UZ DAN BRANITELJA 3D mapping ratnog razaranja Festivalske palače

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija