Zanimljivosti

VIŠE OD STO PRIJAVLJENIH Mališani saznali kako napraviti robomehaničku ruku

VIŠE OD STO PRIJAVLJENIH Mališani saznali kako napraviti robomehaničku ruku

Ove subote brojna mladež okupila se na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku na još jednom, četvrtom, Robo.du Day-u koji iz godine u godinu okuplja veliki broj robo-entuzijasta. Ove godine bilo je stotinjak prijavljenih. Na sveučilištu su se tako mogla poslušati gostujuća predavanja o robotima, Arduino tehnici, elektronici, uradi sam kulturi i još mnogo toga.

Goran Mahovlić je prikazao kako udruženim snagama članovi stvaraju zanimljive i ponekad čudne projekte u Radioni – Zagreb Makerspaceu. Radionica (Zagreb Makerspace) osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Nakon njega je Ante Medić iz Pulsar labs ispričao kako su napravili tenk s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Iron Bull Tanks je prvi na svijetu WiFi kontrolirani tenk, sa senzorima, kamerom i sposobnosti ispaljivanja plastičnih projektila. Na kraju je Albert Gajšak (CircuitMess) ispričao kako je pokrenuo Kickstarter kampanju i business u srednjoj školi te što se sve dogodilo na putu do preko 12.000 prodanih uređaja diljem svijeta i pojavljivanja u američkom Forbesu. Nakon predavanja bilo je organizirano i pet radionica: LEGO radionica ‘Obnovljivi izvori energije’, radionica crtanja 3D olovkom, radionica lemljenja (LEMionica), Lightbot radionica programiranja i STEAM igraonica: Uvod u robo-mehanike (znanstveno-umjetnička igraonica za djecu).

-Na sve radionice imamo preko 100 prijavljenih. Jako smo zadovoljni odazivom. Svake godine sveučilište nam ustupi prostore za održavanje našeg Robo.du Daya na čemu smo im i zahvalni. Cilj radionica je da djecu zainteresiramo za STEM područja, ne samo robotike već bilo kojeg tehničkog područja kako bi jednog dana upisali tehnička zanimanja i fakultete. Osim ovog događaja već dugi niz godina radimo i brojne radionice preko Future i Zajednice tehničke kulture. One su svake godine dobro posjećene i mlade to svakako zanima. Pogotovo kada naprave robota na radionici i vide svoj rad kako funkcionira – poručio je Tomo Sjekavica, organizator događanja. STEAM radionica nova je na programu Robo.du Daya, a zašto je u STEM radionicu nadodano slovo ‘A’ ispričao nam je voditelj radionice Gjino Šutić.

-Ove godine smo napravili nešto drukčiju radionicu nego do sada. Dodali smo slovo A u STEM i dobili STEAM. Ono stoji za umjetnost (art). Djeca će na radionici učiti osnove robomehanike te kako napraviti osnovnu robomehaničku ruku. Što je ujedno i osnova sve robomehanike. Umjetnost u priču dolazi kod samog dizajna te ruke. Svaki polaznik imat će priliku ukrasiti i personalizirati ruku koju bude izrađivao – ispričao nam je Šutić.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organizirali su ovogodišnji Robo.DU Day 2019 na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu Europskog tjedna robotike.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist