Peškafondo

Više mudrosti dogodine

Više mudrosti dogodine

Svuda po svijetu nemilosrdni obračuni s 'nepočudnim močnicima', Gaddafi i Osama bin Laden su ubijeni, umro je i Kim Jong Il. Svijet je odahnuo, nema više najvećih: tiranin, terorist i diktator. Europu debelo potresa ekonomska kriza, a najvažnije članice Njemačka i Francuska svim se silama trude održat euro, dokazujući usput Englezima tko je gazda u EU…

A mi? Hrvatska će uskoro na referendum o ulasku u ujedinjenu Europu. Nakon dva mandata hadeze-haeses, narod je odlučio i dobili smo novu, Kukuriku vladu. Svi smo u velikom iščekivanju hoće li nam s Nove bit bolje… Tako bi najkraće izgledao sažetak 2011.
A što je s nama, u našem mikro svijetu? Ono po čemu ćemo sasvim sigurno pamtiti godinu na izmaku jest da smo dobili prvog gradonačelnika s uskočkom optužnicom. Na optuženičku će klupu skoro, i ne bi se sad prisjećala svih detalja koji su prethodili potvrdi optužnice za aferu Šipan, već samo na činjenicu kako se upornošću medija uspjelo razotkriti kome je gradonačelnik pogodovao, tj. radio mimo svojih ovlasti. Na jednom drugom suđenju Pero V. se k'o lav koprca kako bi otegao, ili još bolje izbjegao proces. Vjeruje, o čemu se hvali po kafanama na Vojnoviću, kako će mu neke novonastale 'familijarne' veze osigurati 'not guilty' presudu za Vrtove sunca. I nećemo sad o ishodu i jednog i drugog suđenja, nego, što bi rekli političari, neka institucije odrade svoj posao'.
S turističkog aspekta gledajući moramo biti zadovolji s preko milijun putnika koji su nam u grad stigli brodovima na kružnim putovanjima i s preko 1,3 milijuna u zračnom prometu. Sva ta ogromna masa svijeta koja nam dolazi u Grad drži nas u nekom pozitivnom filmu, pa se možemo praviti kako nas na jugu kriza baš i ne pogađa. Iako stvaraju strahovitu ljetnu gužvu, turisti dohodu i troše i hvala im na tome.

Moramo biti zadovoljni kako se gradska uprava potrudila (djelomično) riješiti prometne krkljance na našim ulicama. Jest da je kružni tok na Solskoj bazi dobio od milja naziv Vlahušićevo gumno, ali čak i oni najtvrdokorniji kritičari gradske vlasti moraju priznati da funkcionira. Za ostvarenje nekih drugih važnijih gradonačelnikovih obećanja vjerojatno ćemo trebat pričekati kraj sljedeće, odnosno početak 2013. Tad će izborna kampanja bit u punom jeku, pa će na red opet doći cijela gomila iluzija, fikcija i prozračnih projekata.

Ono što je također obilježilo ovu godinu su unutarstranačka prepucavanja koalicijske vlasti. Predsjednica Olga najčešće pojma nema o mnogočemu što se događa, pa je tako dobila nadimak 'Ona koja to prvi put čuje'.  Da ne ostanem nedorečena, Muratti bi se o svemu bitnom ili kakvoj politički škakljivoj temi pred novinarima iščuđivala, da bi uslijedila ključna rečenica – "Iskreno da vam kažem, ja vam o tome prvi put čujem". Tako je objašnjavala  novinarima, dok bi ostalima posložila neku drugu spiku. Ali, eto je tamo, njoj na dušu. Ipak moramo priznati da joj kao predsjednici Gradskog vijeća i svoje stranke nije nimalo lako. Vijećnici esdepea ulaze i izlaze u Vijeće 'ko u gradski autobus'. Pile – Kolodvor i obratno. U stranci još  nisu izbili veći neredi, ali dolazi vrijeme dijeljenja fotelja, a članstvo se stranke treba odlučiti i kojeg će kandidata podržati za novog gradonačelnika/cu. Bit će tu svega i svačega.

A haenesovci! Oni se i tako vele ne pitaju. Odluke donose Pero i Andro, ili Andro i Pero, kako vam je god draže. Dakako, i oni se, kao i esdepeovci, nadaju direktorovanju u važnim državnim firmama. Samo da je imat ljudi. A hadezeovci! Ovi naši lokalni, oni su potpuno ispuhali, utihnuli. Jes' da se Frano i Dube i dalje 'vole' k'o pas i mačka, ali to više nikome nije zanimljivo. Čekaju se unutarstranački.
I što na kraju nego svima skupa zaželjeti što uspješniju, mudriju i razboritiju 2012. Nisam zaboravila i na dvije najvažnije stvari zdravlja, ali i sreće. I na Titaniku je bilo puno zdravih, pa su opet zaglavili.
                                              
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović