Županija

VINARSKI PROBLEMI Kako zaštititi izvornost županijskih vinogorja?

VINARSKI PROBLEMI Kako zaštititi izvornost županijskih vinogorja?

Kako zaštititi izvornost vinogorja i kreirati nove marke vina na bazi grožđa plavca malog neke su od tema o kojima se raspravljalo na sastanku Savjeta za razvoj vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije u palači Ranjina.

Razgovaralo se, između ostalog, o procedurama za zaštitu oznake izvornosti i mogućnostima za vinogorja Dubrovačko – neretvanske županije te o reaktiviranju Udruge vinara i vinogradara, u svrhu osiguravanja dodatnih sredstava za ovu granu poljoprivrede iz EU fondova. Predstavljene su i daljnje aktivnosti vinskog festivala Dubrovnik FestiWine te njegov koncept za iduću godinu.

Članovi Savjeta čuli su i novosti vezane uz projekt ”Kreiranje nove marke vina na bazi grožđa plavca malog”, a sastanku Savjeta prethodio je radni sastanak na ovu temu s predstavnicima poljoprivrednih zadruga s Pelješca.

Naime, projekt je započet sukladno smjernicama iz Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva, a završena je njegova prva faza provedbe u kojoj je pokrenuta probna proizvodnja kvalitetnog vina na bazi plavca malog te su kroz brojna ispitivanja i evaluacije stručnjaka izabrana četiri uzorka za daljnje ispitivanje tržišta.

Projekt se nastavlja u drugoj fazi provedbe u kojoj će i dalje sudjelovati pet poljoprivrednih zadruga s poluotoka Pelješca s kojima će Županija potpisati sporazume o suradnji. U drugoj fazi provest će se aktivnosti dizajna i izrade zajedničke etikete i boce te ostale pripremne radnje kako bi vino bilo spremno za tržište. Očekuje se kako će iz ovogodišnje berbe na tržište biti stavljena nova robna marka kvalitetnog vina na bazi plavca malog u količini od 50 – 60 tisuća butelja.

Na sastanku Savjeta podneseno je i izvješće o proglašenoj elementarnoj nepogodi uslijed požara, u kojima je stradalo i puno vinograda te mogućnostima njihove obnove kroz Mjeru 5 ruralnog razvoja.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist