Vaše vijesti

Vilina špilja ponad rijeke Omble

Vilina spilja

Ombla je jedna od brojnih rijeka koja izvire kao dio Trebišnjice, rijeke koja ponire u Popovom polju u dubrovačkom zaleđu.
Tridesetak metara od izvora rijeke Omble nalazi se mali slap visine 70-ak cm nakon kojeg Ombla utječe u Jadransko more u 5 km dugačkom fjordu Rijeke dubrovačke kod mjesta Komolac, pa se stoga smatra da je njen vodotok dugačak 30 metara i da je Ombla najkraća rijeka na svijetu.
U antici zvala se Arion po mitskom sviraču spašenom od delfina,dok za porijeklo imena Ombla nema uvjerljivih pretpostavki. Postoji i naselje sličnog imena, Ambula blizu rijeke Bojane, na granici Crne Gore i Albanije.
Stari Germani imali su božicu Emblu, pandan hebrejskoj Evi.
Kada vam Dubrovčanin kaže da ide u Rijeku on tad misli na Omblu, koju zovemo, kao i cijeli okolni kraj, Rijeka dubrovačka. Ako se išlo u grad Rijeku govorilo se idem u Rijeku Fjumu.
Zanimljiva je i prepotencija naše minijaturne Republike koja je za Dubrovnik imala sinonim Grad.
Strmim Golubovim kamenom odijeljena od često nemirne BiH,sa rijekom koja život znači Rijeka je bila dom vlasteoskih obitelji koje su u renesansnim i baroknim dvorcima uživale na ladanju – jedreći često prema prekrasnim Elafitima i bliskom Gradu.
Ove foografije dugujem gosparu Ivu Kvestiću,veteranu domovinskoga rata, jedriličaru, planinaru, jednom od osnivača gorske službe spašavanja.
Odlazak na teške i opasne terene nije zabava, uz nužnu opremu (konopi,kutija za prvu pomoć, jake baterije, voda u platičnoj ambalaži, odgovarajuća odjeća i obuća, rudarski šljem…) potrebna je barem jedna stručna i odgovorna osoba, te odlazak u Vilinu spilju treba najaviti policiji. Čak i obično uganuće noge na takvom ‘izletu’ se može pretvoriti u pravu dramu. Iako nema lava, vuka ili medvjeda, treba upozoriti na cara našeg krša poskoka i druge ‘ljutice’ koje su osobito aktivne ljeti i u proljeće, kad znaju visjeti sa drveća gdje traže hranu i hlad, dok se najesen zavlače u spilje, rupe u zemlji i deblima.
Planinarstvo i speleologija su ekstremni sportovi koji nose i žrtve. Mladi, ljudi ako već krećete u avanturu, neka to bude ozbiljno i organizirano sa pouzdanim vodičem! Ne uznemiravajte životinje, te čuvajte ono što je priroda stvarala (poput dugovječnih  stalaktita i stalagmita).
Mobiteli gube signal, a mogućnost da zalutate u labirintima krša, da zaglavite u uskim prolazima, da se istroše baterije su realna noćna mora, a ne igra,zabava ili izlet.
Uz fizičku spremu, odgovarajuću opremu, zdravu psihu i dobru organizaciju možda i vile budu dobrostive.
Vilina špilja  nalazi se na krajnjem istočnom dijelu područja Paleoomble (davnog pratijeka Omble) i predstavlja špiljski sustav nepoznatih ukupnih dimenzija, a  dosada istražen u duljini od 3063 metra i dubini od 192 metra. Zaključujemo da je najdulja špilja na području Dalmacije, te 12. špilja po duljini u Hrvatskoj. Ovaj je sustav završni dio velikog špiljskog kompleksa koji se većinom proteže na području BIH i drenira podzemne vode s istočnog dijela Popovog polja u Jadransko more.
Dosadašnja arheološka istraživanja ukazuju da je Vilina špilja iznimno arheološko nalazište prapovijesne, helenističke i rimske civilizacije, kao kultno mjesto u kontinuiranom rasponu od preko 3000 godina, sve do 4. stoljeća nakon Krista.
Špiljski sustav Vilina špilja – Ombla izvor iznimna je estetska, geomorfološka, hidrološka, kulturno-povijesna i ekološka cjelina, jedinstvena na području Dinarida.
U njenim staništima obitava raznovrsna špiljska fauna, sa do sada utvrđenih oko 50 vrsta. Da smo ovaj sustav tek započeli istraživati, dokazuju nalazi  novih vrsta kojima tek predstoji znanstveni opis. Po biološkoj raznovrsnosti sustav Vilina špilja – Ombla jedan je od vrstama najbogatijih speleoloških objekata na području Hrvatske i Dinarida uopće. Gotovo sva špiljska fauna ovog sustava je endemična.
Po dr. Ivu Lučiću možda je spilja (računajući i neistražene) dijelove najduža u Europi.

Teo Trostmann

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist