Zanimljivosti

Vikend u znaku “ohole” bure

Vikend u znaku "ohole" bure

Vikend je stigao, a s njime i sunčani, no buroviti dani. Ako još niste isplanirali kam ćete za vikend, u prirodu ili pak u atvoreni prostor, donosimo vremensku prognozu.

Na srednjem i južnom Jadranu, na otvorenom moru udari bure su od 35 do 55 čvorova, dok su jutros dosizali čak i do 70 čvorova.

Nad Jadranom sa sjevera jača anticiklonalni greben. Temperature će tako u Dubrovniku biti oko 6 stupnjeva početkom subote i nedjelje, dok će se maksimalno popeti do deset stupnjeva.

No, kako bura „dere“, tako je sve suho i vlažnost zraka je manja od pedeset posto. Sunce u prosjeku izlazi oko sedam, a zalazi oko 5, te se tako dan neznatno produžio.

Sunčano i burovito kako za vikend, tako i u ostatku tjedna. No već u petak, nacrtan je oblačić na vremenskoj prognozi…

Donosimo vam i jednu legendu vezanu uz buru:

Zanimljivost vezana uz buru, prema narodnim vjerovanjima, je kako ona uvijek dolazi u liku djevojke.

Petar Zoranić u svom romanu "Planine" zapisao je jednu verziju te legende. Prema toj narodnoj priči, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome i tako je jednom prilikom izjavila da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao.

Ona gorko uzdiše svaki put kad neka djevojka tako zgriješi istim grijehom kao ona, a on njenih uzdaha nastaje ovaj jaki hladni vjetar.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist