Zanimljivosti

Vikend u znaku Aklapele

Vikend u znaku Aklapele

Na drugom izdanju festivala AKLAPELA koje se održava ovog vikenda nastupit će 12 klapa. Prva večer klapa održat će se u petak, a druga u subotu u kazalištu Marina Držića u 20 sati. U nedjelju u Crkvi sv. Dominika u 12 sati održati će se koncert na poklon u Gradu, a ulaz je slobodan.

Umjetnički voditelj festivala, maestro Joško Ćaleta, odabrao je 7 muških i 5 ženskih klapa koje su se proteklu godinu posebno istaknule svojim pjevanjem. AKLAPELA će ove godine ugostiti ženske klape: FA Linđo (dubrovačko područje), Neverin (splitsko-kaštelansko područje), Čuvite (srednjedalmatinski otoci), Ćakulone i Dišpet (zagrebačko područje), te muške klape: Subrenum i Kaše (dubrovačko područje), Cambi (splitsko područje), Bunari (šibensko područje), Kaleta (zadarsko područje), Kumpanji (južnodalmatinski otoci) i Grdelin (zagrebačko područje).    

Predstavljeno je to na  tiskovnoj konferenciji ususret AKLPELE, gdje je istaknuto kako je na sedmom sastanku UNESCO-vog Međunarodnog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanu u Parizu, 5. prosinca prošle godine klapsko pjevanje uvršteno na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva dobivši na taj način izuzetno priznanje.

Za razliku od već dokazanih i priznatih kulturnih glazbenih manifestacija koje se dulje odvijaju u Dubrovniku, AKLAPELA kao isključivo nacionalni glazbeni proizvod uz vizionarsko umjetničko vodstvo ima potencijala postati referentna vrijednost hrvatske etno-glazbe.
 

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist